elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA acull la Jornada “ERC i Estudis del Passat: La contribució de PALEODEM i altres projectes d'arqueologia en Espanya”

La UA acull la Jornada “ERC i Estudis del Passat: La contribució de PALEODEM i altres projectes d'arqueologia en Espanya”

    Amb l’objectiu de presentar els resultats del projecte ERC Consolidator Grant PALEODEM i fomentar la participació d’investigadors i grups d’investigació en el programa ERC, especialment en el panel SH6 (Estudis del Passat), es desenvoluparà el pròxim 16 de setembre de 2022, a la sala d’actes de la Facultat de Filosofia i Lletres II de la Universitat d’Alacant, la Jornada ERC i Estudis del Passat: «La contribució de PALEODEM i altres projectes d’arqueologia en Espanya».

    El projecte d’investigació PALEODEM. Late Glacial Population History and Cultural Transmission in Iberia (c.15000-8000 cal BP) aborda la reconstrucció de les dinàmiques demogràfiques i dels processos de transmissió cultural a la península Ibèrica durant la transició plistocè-holocè, usant enfocaments interdisciplinaris basats en arqueologia d’alta resolució, ciència de dades i anàlisis de xarxes socials.

    En la primera part de la jornada es presentaran els resultats del projecte d’investigació PALEODEM, desenvolupat des de l’any 2019 a l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la UA. La segona part comptarà amb exemples d’altres projectes ERC del panel Estudis del Passat (SH6) en les modalitats Synergy Grant i Starting Grant; en primer lloc, Luis Miguel Martínez Otero, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques, presentarà el projecte XSCAPE Material Minds: Exploring the Interactions between Predictive Brains, Cultural Artifacts, and Embodied Visual Search, de la modalitat Synergy Grant. Aquest projecte està coliderat per l’Institut de Neurociències de la Universitat Miguel Hernández, l’Institut de Ciències del Patrimoni del CSIC, la Universitat de Sussex i la Universitat de Kiel.

    Per part seua, Carla Lancelotti, investigadora ICREA adscrita a la Universitat Pompeu Fabra, presentarà el projecte RAINDROPS Resilience and Adaptation to Drylands Identifying past water management practices for drought-resistant crop, de la modalitat Starting Grant.

    Finalment, Ester Boldrini, subdirectora de la Unitat de Projectes Internacionals d’R+D+I del Servei de Gestió de la Investigació de la UA, informarà sobre els serveis de suport per a la preparació de propostes, i Ana Martínez, tècnica de la mateixa unitat, presentarà les convocatòries del Work Programme 2023.

    L’esdeveniment té un interès especial per a personal investigador, directors de projectes i grups d’investigació, i investigadors interessats a conèixer i participar en futures convocatòries de l’ERC.

    La jornada està organitzada pel Vicerectorat d’Investigació de la UA, l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) i l’equip d’investigació del projecte PALEODEM.

    Pujar