elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'obra 'Els bastonets d’Algemesí' guanya el Premi Bernat Capó de difusió de cultura popular

L'obra 'Els bastonets d’Algemesí' guanya el Premi Bernat Capó de difusió de cultura popular
    MÉS FOTOS
    L'obra 'Els bastonets d’Algemesí' guanya el Premi Bernat Capó de difusió de cultura popular - (foto 2)

    Divendres passat, 30 de setembre, va tenir lloc a Dénia l'acte de lliurament de la XVIII edició del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular, atorgat a l'obra Els bastonets d’Algemesí, de Toni Bellón.
    L'autor de l'obra guanyadora, Toni Bellón, ha expressat una gran satisfacció per guanyar el premi Bernat Capó i ha assegurat que «és un homenatge a totes les persones que van ballar, a les qui ho fan actualment, i a les qui ho faran en el futur».Els bastonets d'Algemesí. Memòria, canvis i identitats, se centra en un dels balls més emblemàtics i menys estudiats de les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, patrimoni de la humanitat.

    L'obra descriu el ball de bastons d'Algemesí des de 1839, any en què apareix documentat per primera vegada, fins al present, a través dels canvis constants que ha anat patint amb el pas del temps fins a esdevenir un element representatiu i identitari d'Algemesí i de la cultura valenciana. Al llarg del treball es fan comparacions amb altres balls de bastons valencians, i en menor mesura, de danses de pals altres llocs de la geografia espanyola. En l'acte de lliurament van intervenir l'escriptor i periodista Bernat Capó; el conservador del Museu Valencià d’Etnologia, Vicente Aguilar; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; l'editora d'Edicions del Bullent, Núria Sendra, i el president de la Macma i alcalde de Denia, Vicent Grimalt.

    Jurat del premi

    En aquesta obra, el jurat ha premiat la posada en valor del patrimoni cultural immaterial, que va més enllà de l'interès local d'un ball emblemàtic. És una obra que, malgrat tractar un àmbit temàtic festiu molt treballat, donada la repercussió de la festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, ha estat a penes estudiada. Els membres del jurat han sigut els conservadors del Museu Valencià d’Etnologia, José María Candela i Robert Martínez; el tècnic de Gestió del Patrimoni Històric i Cultural d'Ajuntament de València, Antonio Herrero; l'editora d'Edicions del Bullent, Núria Sendra, i el professor de la Universitat Catòlica de València, Pablo Vidal.

    Acte de lliurament

    Les entitats col·laboradores i organitzadores del premi i l'acte de lliurament han sigut Edicions del Bullent, el Museu Valencià d’Etnologia, pertanyent a la Diputació de València, l'ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta. L'acte va estar amenitzat pel cantautor Sergi Contrí, una de les noves veus nascudes al bressol de l'esclat de la música en valencià al segle XXI, amb dos discos editats (Comptant Sargantanes Cambra Records 2006 i Dies de Fira i Flors CK Musik 2011) i un poemari (La pena i la reixa Ed. Germania, 2013).

    Les cançons de Contrí parlen de l'especulació i la corrupció a la Comunitat Valenciana, amb composicions crítiques i poètiques amb el temps que li ha tocat viure. També hi ha cançons personals, descriptivament dures però amb una escletxa per a l'optimisme i l'amor. Rock d'autor per a la generació de joves més preparada de la història.

    Autor de l'obra

    Toni Bellon Climent va nàixer a Algemesí en 1984. Ha estudiat Geografia i Ordenació del Territori per la Universitat d'Alacant (2015) i ha publicat diversos articles en revistes científiques de geografia i ciències socials com ara GeoGraphos i GeocritiQ. És l'autor del discurs expositiu de la mostra temporal «Memòria d'un bastonet. Homenatge als nostres majors», realitzada en el Museu Valencià de la Festa d'Algemesí (2015).

    En el camp de la narrativa curta, aquest mateix any ha sigut guanyador de l'I Certamen literari per a la Igualtat Casa de la Dona d'Elx, amb el relat breu: La igualtat entre gèneres en la muixeranga d'Algemesí. Actualment compagina la finalització del treball final del Màster en Antropologia Social en la Universitat Miguel Hernández d'Elx, amb el treball com a investigador autònom en diversos camps.

    Pujar