elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre seguirà les excavacions arqueològiques en la Cova dels Diablets

L'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre seguirà les excavacions arqueològiques en la Cova dels Diablets
  • El consistori coordina amb el Servei d'Arqueologia de la Diputació de Castelló l'inici dels treballs en aquest important jaciment prehistòric

MÉS FOTOS
L'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre seguirà les excavacions arqueològiques en la Cova dels Diablets - (foto 2)

L'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre donarà continuïtat a les excavacions arqueològiques en el terme municipal amb una nova campanya centrada en la Cova dels Diablets, un important jaciment prehistòric situat en la zona central de la Serra d’Irta. Aquests treballs es realitzen en col·laboració amb el Servei d'Arqueologia de la Diputació de Castelló, la Universitat Jaume I i el Parc Natural de la Serra d’Irta. El projecte, en fase de tramitació i aprovació dels corresponents permisos administratius, té un doble objectiu: d'una banda, parar la deterioració que està sofrint la cavitat després d'anys sense excavacions ni mesures preventives, però també el d'avaluar la possibilitat de començar una nova etapa d'excavacions de recerca en el jaciment. Està previst que els treballs puguen començar a la tardor.

La regidora de Cultura, Maria Agut, ha explicat que “contemplem una partida de 5.500 euros per a poder iniciar enguany els treballs en aquest jaciment, amb la finalitat de seguir recuperat patrimoni arqueològic que ens ajuda a conèixer millor la nostra història local”. Com ha succeït amb el jaciment de Santa Llúcia, en les campanyes arqueològiques dels últims anys, l'Ajuntament contracta els equips d'arqueòlegs que realitzen les excavacions i, amb la col·laboració d'empreses locals, se'ls facilita hostalatge i manutenció. La tasca de coordinació científica i direcció dels treballs es realitza des del Servei d'Arqueologia de la Diputació, en concret l'equip dirigit per l'arqueòleg Gustau Aguilella- i de la Universitat Jaume I. Finalment, tots els treballs estaran supervisats i comptaran amb la col·laboració del Parc Natural Serra d’Irta, en trobar-se el jaciment en el centre d'un paratge natural amb el màxim nivell de protecció mediambiental.

Per part seua, la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, ha destacat que per a la Diputació resulta especialment grat poder donar suport a projectes com el de les excavacions en la Cova dels Diablets “perquè el nostre gran objectiu és contribuir a la dinamització dels pobles i ajudar-los a posar en valor tots els recursos naturals, artístics o culturals dels quals puguen disposar”. I “ho fem amb el nostre Servei d'Arqueologia, que compta amb un reconegut prestigi en el sector”.

Una excavació arqueològica realitzada en 1998 va determinar la importància del jaciment de la Cova dels Diablets per al coneixement de la prehistòria de la Serra d’rta i la comunitat científica està d'acord a assenyalar que
és testimoni de les maneres de vida i dels costums funeraris de les comunitats humanes que van poblar Irta des de fa més de 10.000 anys.

Pujar