elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
FITUR 2024

L'Alcora convida als turistes a descobrir els encants que només es poden conéixer visitant-los

L'Alcora convida als turistes a descobrir els encants que només es poden conéixer visitant-los
  • En FITUR, la ciutat va un pas més enllà i anima al públic a ‘rascar’ més i no quedar-se amb el més conegut com la Setmana Santa o la Ceràmica

L'Alcora ha presentat en FITUR 2024 els encants de les seues festes de Setmana Santa. A més, han destacat la importància de la ceràmica en les seues arrels i el seu interés turístic, ja que han impulsat un projecte de rehabilitació de la Real Fàbrica. Amb això, pretenen que siga una atracció turística més al costat del museu on els visitants poden conéixer part de la seua història. L'alcalde, Samuel Falomir, i el regidor de Cultura i Turisme, Carlos Esteban, han sigut els encarregats de promocionar-los en la roda de premsa celebrada aquesta vesprada en el recinte firal de Ifema.


“Una destinació turística i única”, segons explica el seu alcalde Falomir en la seua intervenció, “amb una mescla especial de la naturalesa amb les tradicions i l'art de la ceràmica”, destaca. A més, parla dels seus paratges naturals pels quals convida a passejar i a descobrir els racons, tresors i encants que només es coneixen si es visita el municipi.

El plat fort que porten a FITUR són les seues festes de Setmana Santa, amb dos grans reclams declarats d'interés turístic: la Rompida de l'Hora i la Festa del Rotllo. Aquests esdeveniments tindran lloc amb tan sols dos dies de separació, celebrant-se el Divendres Sant i el Dilluns de Pasqua respectivament. Presumeixen de tindre unes festes 'úniques', patrimoni de la Humanitat. I és que la capital de l'Alcalatén les viu d'una manera molt especial, amb uns actes genuïns i de gran importància popular que els atorguen un caràcter distintiu.

Rompida de l'Hora


L'esdeveniment més conegut és la Rompida de l'Hora, declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la Unesco, Festa d'Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana i Bé d'Interés Cultural Immaterial.

Amb el temps s'ha constituït com l'acte més atraient de la Setmana Santa de l'Alcora, per ser especial, únic i pioner en tota la Comunitat Valenciana. A més, el so del tambor porta amb si un cert misticisme que atrau màgicament fins i tot fins als més escèptics.

Cada Divendres Sant, a les 12 hores, l'Alcora vibra quan centenars de tambors es reuneixen en la Plaça d'Espanya i retrunyeixen a l'uníson, esquinçant el cel, simulant amb redoblaments els trastorns i el cataclisme que va patir la terra quan Crist va morir. Cada any, una personalitat del món polític o social és convidada per a iniciar la Rompida.

En la capital de l'Alcalatén existeixen quatre confraries: La Germanor del Sant Sepulcre, la Confraria del Nazareno, la Confraria de la Verge dels Dolores i la del Santíssim Crist del Calvari.

En la Rompida de l'Hora, els membres de les diferents confraries participants s'entremesclen els uns amb els altres sense cap distinció simbolitzant una vertadera unió i agermanament entre tots els tamboriners i bombistas.

Cal destacar que és un acte impulsat i organitzat, des que es va iniciar en 1991, per la Germanor del Santíssim Crist del Calvari, creada l'any 1976 per uns entusiastes joves estudiants i que ja en els seus primers anys de marxa va revitalitzar la Setmana Santa alcorina.

En 1982 va nàixer la seua Secció Interna de Tambors, grup que, a poc a poc, va anar consolidant-se i agafant fama fins a arribar a formar part de ple dret en el Consorci Nacional dels Pobles del Tambor d'Espanya, un privilegi que molt pocs pobles ostenten. I és que cal no oblidar que l'Alcora ha sigut el motor dels tambors a la província de Castelló. Sense tindre gran tradició tamborinera, ha sabut fer-se un buit entre els grans pobles amb tradició a base de treball, il·lusió i entusiasme.

Peça clau en el desenvolupament del tambor en el municipi està sent la creació en 2004 de l'Associació Cultural ‘l'Alcora Tambor’, que aglutina a tots els tamboriners de la localitat sota un sol so i estendard: el tambor.

Festa del Rotllo

Una de les tradicions més significatives de la localitat és, sens dubte, la Romeria del Rotllo, amb quasi 270 anys d'història, reconeguda amb la distinció de Festa d'Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana. Es tracta d'una celebració molt arrelada en el sentiment popular, que cada any congrega a multitud de persones provinents de l'Alcalatén i comarques confrontants.

Segons la tradició oral i escrita, l'origen d'aquesta singular romeria estaria en una important sequera que va patir l'Alcora. Aquest fet va fer que es decidira pregar per a demanar la pluja, organitzant una excepcional romeria al ermitori de Sant Cristòfor. Com la necessitat va quedar resolta amb abundant aigua, es va acordar celebrar-la cada any. Aquesta antiga tradició va ser creada a mitjan segle XVIII i la seua celebració de cicle anual va quedar unida al Dilluns de Pasqua.

La romeria es reuneix en la plaça de l'Església per a traslladar-se, posteriorment, fins a l'ermita de Sant Cristòfor. Al retorn, les autoritats, convidats i ‘els angelets’ els esperen al peu del Calvari i es dirigeixen cap a l'església parroquial on es procedeix al repartiment del ‘rotllo’.

L'endemà, centenars de veïns de l'Alcora i localitats pròximes participen en la tradicional ‘Doblega’ en l'ermita de Sant Cristòfor, on es reparteix de nou rotllos i es viu una jornada de germanor en un dels paratges més emblemàtics de la localitat.

A més de les emotives processons, un altre esdeveniment destacat és el pelegrinatge per les ermites de l'Alcora, que cada any recorre les principals ermites de la localitat.

Així mateix, cal esmentar la celebració de la Pasqua Taurina, en la qual s'exhibeixen vaques i bous salvatges per al delit de tots els aficionats a aquesta festa. La Fonda Gastronòmica i la Carpa Musical completen l'oferta d'un cap de setmana replet d'activitat.

També és notable la celebració de l'antiquíssima romeria de Sant Vicent Ferrer, una festivitat que inclou el concert de l'Agrupació Musical l'Alcalatén i la ‘mocadorà’ en els limítrofs de l'ermita. Tradició aquesta última que el temps va relegar a l'oblit i va ser recuperada per la Coordinadora d'Associacions Culturals l'Alcalatén i els Barris de l'Alcora l'any 2002.

MÉS FOTOS
L'Alcora convida als turistes a descobrir els encants que només es poden conéixer visitant-los - (foto 2)
L'Alcora convida als turistes a descobrir els encants que només es poden conéixer visitant-los - (foto 3)
L'Alcora convida als turistes a descobrir els encants que només es poden conéixer visitant-los - (foto 4)
L'Alcora convida als turistes a descobrir els encants que només es poden conéixer visitant-los - (foto 5)
Pujar