elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El Sant Pius V obri una nova etapa

El Sant Pius V obri una nova etapa
  • Comptarà amb l'exposició "Temps de malenconia. Creació i desengany a l'Espanya del Segle d'Or"

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, el director del Museu de Belles Arts de València, José Ignacio Casar, el director corporatiu de Territori i Centres de la Fundació 'la Caixa', D. Rafael Chueca Blasco i la comissària de l'exposició, María Bolaños, han presentat aquest matí l'exposició "Temps de Malenconia. Creació i desengany a l'Espanya del Segle d'Or". La mostra és fruit de la col·laboració entre la Generalitat Valenciana, l'Obra Social "La Caixa" i el Ministeri de Cultura.

Carmen Amoraga ha destacat que "estem davant d'una exposició molt important per la qualitat de les obres, per la originalitat dels seu plantejament i per l'esforç de coordinació entre entitats" i ha assenyalat que "amb aquesta mostra s'obri un temps nou per al Sant Pius V en el qual només es parlarà d'art i del poder vertebrador de la cultura"

"Temps de malenconia" és una mostra organitzada al voltant d'un sentiment que va nàixer com a concepte a l'antiga Grècia i que va dominar l'ambient artístic, intel·lectual i moral durant els segles XVI i XVII a Europa. Així, la mostra analitza la manera especialment intensa amb què va cristal·litzar aquest estat d'ànim a la península i no només pel que fa a les manifestacions artístiques. De fet, un dels seus atractius el constitueix el seu caràcter multidisciplinar, ja que abasta diverses ciències com l'astronomia, la medicina i la botànica, sense deixar de banda les qüestions morals relacionades amb la filosofia i la religió..

Els visitants del Sant Pius V podran contemplar des de hui mateix fins el proper 7 de febrer, més de 70 obres d'art, llibres i objectes. Algunes de les obres més destacades són "Un soldat mort", d'autor anònim, cedida per la National Gallery de Londres, "Retrat d'un nan", de Juan Van der Hamen, cedida pel Museu del Prado i "Heràclit" de Josep de Ribera, que pertany als fons del Sant Pius V. La mostra inclou també obres mestres de Zurbaran, Velázquez, El Greco o Durero així com escultures de Berruguete o Pedro de Mena acompanyades dels primers tractats mèdics conservats sobre la malenconia, llibres i objectes diversos que remeten a aquesta qüestió universal.

com ara instruments o partitures, entre d'altres. rocedents de més d'una vintena de prestadors com ara el mateix Museu Sant Pius V que aporta 5 llenços i quatre obres gràfiques, i també el Museu del Prado, els museus de Belles Arts de Granada, Múrcia o Sevilla, Patrimoni Nacional, o la Biblioteca històrica de la Universitat de València. Tot plegat

Espais de Malenconia

El recorregut s'ha programat a través de diferents espais:

La malenconia com a geni i malaltia analitza com es va identificar amb una patologia i també amb la genialitat, a partir del naixement mateix del concepte. S'associava al temperament dels grans homes i a la inspiració, però també era tractada com una malaltia associada a determinats símptomes i tractaments farmacològics.

Saber i dubtar aborda el fet que els malenconiosos són aquells que van molt més enllà de la resta i fins i tot se'ls atribueix dots visionàries, però sempre amb un punt de desesperació, ja que mai arriben al coneixement absolut. El desassossec els fa caure a la paràlisi, al nihilisme, la ironia o a la bogeria. Un bon exemple és el Quixot de Cervantes.

L'imperi del desengany ens mostra com les crisis que viu Europa als segles XVI i XVII amb successives guerres i epidèmies, són més profundes i decisives a la península. Es viu un període d'inestabilitat que genera un sentiment col·lectiu de desengany i de desgavell social.

La malenconia cristiana mostra com l'església va convertir la malenconia en un pecat capital que s'apodera de l'esperit i prepara el terreny a les temptacions del diable.

Finalment, en No-res s'explica com el període de al qual fa referència la mostra va ser particularment violent i es va viure amb intensitat dos grans obsessions de la malenconia: el pas del temps que tot ho consumeix i la mort, amb constants al·legories sobre la fragilitat humana.

Cine Fòrum i Cicle de conferències sobre la malenconia

El Museu Sant Pius V ha programat diferents activitats complementàries al voltant de "Temps de Malenconia". D'una banda hi ha previst un cicle de cinema en el qual es projectaran diferents pel·lícules relacionades amb aquest estat d'ànim. Consistirà en la presentació, projecció i un col·loqui posterior

Dimecres, 25 de novembre 2015

Gente Corriente - Dirigida per Robert Redford (1980)

Dimecres, 2 de desembre 2015

Sylvia - Dirigida per Christine Jeffs (2003)

Dimecres, 16 de desembre 2015

Revolutionary Road - Dirigida per Sam Mendes (2008)

Quant al cicle de conferències, s'han programades les següents:

Dimarts, gener 12, 2016

La malenconia, una faula cultural

Maria Bolaños. Comissària de l'exposició. Directora del Museu Nacional d'Escultura de Valladolid

Dimarts, gener 19, 2016

Les veus de la malenconia: memòria i aflicció en la poesia espanyola contemporània

José Luis Ferris . Professor de Literatura ( Universitat Miguel Hernández )

Dimarts, gener 26, 2016

Geni i bogeria. Glòria i suplici de l'ànima malenconiosa

Cándido Polo. Psiquiatra USM Trinitat, Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

Dimarts, febrer 2, 2016

Un temperament de prínceps. La Malenconia de les arts al servei dels Àustria

Pablo González Tornel. Professor d'Història de l' Art de la UJI de Castelló

Subir