19 de enero de 2021 19/1/21
La federació de vela llatina se suma al acte con els seues barques

Una manifestaciò en El Palmar clama per L´Albufera

Una manifestaciò en El Palmar clama per L´Albufera - (foto 1)
  • El llac necessita un augment del cabal

MÁS FOTOS
Una manifestaciò en El Palmar clama per L´Albufera - (foto 2)

Dissabte, 31 de maig, s’ha celebrat el segon acte programat des de la Mesa pel Xúquer per denunciar el Pla de Conca aprovat amb l’oposició de molts sectors i que resulta molt perjudicial per al Xúquer i l’Albufera.

Aquesta manifestació s’ha celebrat al poble del Palmar, nucli de l’Albufera i ha comptat amb la participació de la Federació Valenciana de Vela Llatina que se suma a la mobilització amb una concentració de barques en el port -embarcador- d’El Palmar.

També han estat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno; l’eurodiputat electe, Jordi Sebastià; el diputat Joan Baldoví; el regidor de València, Joan Ribó, el regidor de Silla, Antonio Navarro; a més de representants de les poblacions riberenques.

El president de la Federació Cultural Valenciana de Vela Llatina, Josep Chaqués, ha explicat que “ens dóna vergonya que un parc natural com el nostre no li donen el cabdal d’aigua que necessita per seguir millorant”. Chaqués ha demanat que “cal dragar les séquies, netejar els ullals, tindre netes les goles i buscar solucions al problema de la palla de l’arròs”.

El Xúquer i l’Albufera, estan íntimament units, de manera que podríem dir que l’Albufera és en un 80% Xúquer. El Pla de Conca aprovat, que no compleix la Directiva Marc de l’Aigua deixa un incert futur per aquests ecosistemes aquàtics valencians. El Pla de Conca proposa uns cabals mínims per a l’Albufera, de 167 hm3/any, completament insuficients, que suposen per al llac 7 renovacions anuals, front a les 20 renovacions dels anys 70 o les 13 de no fa molts anys.

Pràcticament tots els sectors han coincidit en demanar una augment del cabal i de la qualitat de l’aigua que arribe a l’Albufera. L’Ajuntament de València, per unanimitat, ha demanat també en aquest pla de conca que el cabal mínim del llac fora de 250 hm3/any amb una important millora de la qualitat, principalment per reducció del fòsfor.

El Pla de Conca fixa per a 2027 el bon estat ecològic de l’Albufera, el que suposa que en els pròxims 13 anys el llac seguirà en unes condicions no acceptables, possiblement amb menys aigua que ara i amb concentracions de fòsfor inacceptables.

La manifestació pretén exigir la recuperació de l’Albufera i la presa de les mesures per a la seua millora, de manera immediata, sense esperar al 2027 quan és possible que ja s’arribe tard. Aquestes mobilitzacions culminaran el 14 de juny amb una concentració a València davant el Palau de la Generalitat.

 

Subir