elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L'IVAM presenta la programació per a 2016

L'IVAM presenta la programació per a 2016

    El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, han acompanyat hui el director de l'IVAM, José Miguel García Cortés en la presentació de la programació prevista per a 2016. Comptarà amb 13 exposicions on destaca la varietat de llenguatges artístics i temàtiques, i on la mediterrània actua de leitmotiv entre elles. Les produccions creades específicament per a l'IVAM i l'aposta per posar en valor els importants fons propis del museu acaben de conformar les característiques més destacades de la nova programació.

    Vicent Marzà ha declarat que "hui donem un pas molt important perquè el museu de referència de l'art contemporani valencià recupera el lloc que li pertoca " i ha afegit que "estem treballant per garantir el dret de tots els valencians i valencianes a una cultura de qualitat, reconeguda internacionalment i oberta al món i, en aquest sentit, l'IVAM, és també un símbol de la recuperació i la dignificació de la transició cultural valenciana".

    Marzà ha recordat dos fets concrets que fixen les bases d'aquesta recuperació, "d'una banda, el pressupost ha augmentat en 500.000 euros, una xifra que representa un gran esforç si tenim en compte la situació d'infrafinançament que patim els valencians i les valencianes. D'altra banda, amb l'elaboració d'una Llei de l'IVAM el museu es regirà pels criteris ètics que marca el codi de bones pràctiques i s'obrirà més la gestió del museu a la participació dels sectors culturals i creatius valencians".

    La programació de l'IVAM per a 2016 constitueix una oferta equilibrada, diversa i oberta a tots els llenguatges de l'art i es vertebra al voltant de sis eixos. El primer consistirà a confrontar allò global amb allò local amb la presència destacada de la mediterrània com a referència; el segon estudia els vincles entre modernitat i contemporaneïtat; el tercer eix incideix en la varietat de llenguatges artístics; un altre és aprofundir en mostrar el ric fons de l'IVAM; finalment la conjugació d'exposicions individuals i exposicions col·lectives.

    Les 13 exposicions temàtiques i individuals segueixen línies que es relacionen i s'entrecreuen, atès que la majoria d'elles ens acosten a problemàtiques actuals.

    La temporada arrencarà amb la primera gran exposició a l'Estat del cineasta alemany Harun Farocki, comissariada per Antje Ehmann, vídua de l'artista, i Carles Guerra, actual director de la Fundació Tàpies de Barcelona. Serà la primera vegada que un museu espanyol exhibisca una gran selecció de pel·lícules i instal·lacions del cineasta alemany. Igualment significativa és l'exposició Entre el Mite i l'Espant, la mediterrània com a conflicte, on més de trenta artistes dels segles XX i XXI, i pertanyents a diferents països mediterranis, ofereixen molt diverses visions del que significa les relacions entre les costes de la nostra mar.

    Una altra de les constants en la programació de 2016 serà la presentació de grans exposicions individuals dedicades a tres destacats artistes de l'últim segle: Christian Boltanski, Mario Merz i Ignacio Pinazo. La mostra sobre el pintor valencià aportarà una nova mirada sobre la modernitat de la seua obra que, en algunes ocasions, s'acosta a l'abstracció. L'IVAM posseeix la més important col·lecció pública d'obres sobre Ignacio Pinazo, amb cent pintures i més de sis-cents dibuixos.

    Cal destacar també la gran mostra titulada Perduts a la ciutat que estarà composta per obres de la col·lecció de l'IVAM, des de l'inici de la modernitat fins a l'actualitat, amb el fet urbà com a eix central. Una exposició que conjugarà diferents pràctiques artístiques, des de la pintura o l'escultura fins al còmic, el cinema i l'arquitectura, a més d'incloure una important presència d'artistes nacionals i internacionals.

    Així mateix, la rellevància que l'IVAM atorga al còmic i al disseny es plasmarà en l'exposició VLC. València Línia Clara, que analitzarà el naixement, desenvolupament i influències de l'anomenada Nova Escola Valenciana entre els anys 70 i 90. Es tracta de l'exposició de més envergadura dedicada mai a l'Estat espanyol a aquesta disciplina en un museu d'art contemporani.

    A més, el programa expositiu de l'any manté dues línies de treball que ja es van iniciar al 2015. La primera d'elles, els casos d'estudi, són projectes que vinculen el marc expositiu amb la investigació, documentació i anàlisi de les obres d'artistes determinants de l'últim segle presents a la col·lecció del museu. D'altra banda, es manté el fet de dedicar la galeria 6 a projectes específicament creats per a l'IVAM. En aquest cas, Helena Cabello i Ana Carceller presenten una mostra sobre la construcció de les identitats i els gèneres, mentre que el valencià Xavier Arenós mostra en La presència i l'absència, que reflexiona al voltant de València com a gran laboratori cultural durant l'època en la qual va ser capital de la República.

    Subir