VALENCIA | SOCIETAT

València defensa que la nova llei estatal de Servicis Socials garantisca una Energia Mínima Vital

ELPERIODIC.COM - 10/02/2022

Els diversos actors del sector i l’Ajuntament de València donen suport a la iniciativa durant la fase d’al·legacions en la tramitació de la llei al Senat

L’Ajuntament de València, en col·laboració amb la Xarxa Connecta pel Dret a l´Energia, pretén aprofitar l’oportunitat que oferix la tramitació al Senat de la nova llei de Servicis Socials per donar suport a la introducció del dret a l’energia en el debat estatal i aconseguir que es garantisca una Energia Mínima Vital a través del nou text normatiu.

L’Ajuntament mostra el seu suport a la iniciativa a través de la firma de la regidora delegada de Servicis Socials, Isabel Lozano; del regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, i del regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, així com de les fundacions València Clima i Energia i Las Naves, impulsora de la Xarxa Connecta pel Dret a l’Energia. La proposta, que exigix que la nova llei estatal reconega la condició de vulnerabilitat energètica i garantisca una Energia Mínima Vital amb independència de les consideracions del mercat, està avalada també per Cáritas, la Càtedra de Transició Energètica Urbana de la Universitat Politècnica de València i agents privats, com ara AEIOLuz, K-Veloce o ImpactE.

La xarxa planteja la necessitat de fer front “al greu problema social que representa la pobresa energètica”, en línia amb l’aposta de l’Ajuntament de València per defensar el dret a l’energia dels veïns i veïnes de la ciutat. Tot, partint de la base que són els servicis socials municipals i les entitats mediadores les que estan gestionant i actuant amb concessió d’ajudes per a la població en una situació més vulnerable.

Alejandro Ramon ha destacat el treball que està realitzant l’Oficina de l’Energia, un equipament municipal que ha assessorat a milers de persones amb estalvis econòmics i energètics anuals molt importants i ha posat l’accent en “el treball conjunt que estem fent en col·laboració amb el servici de Benestar Social i Integració per acompanyar i empoderar a la ciutadania”, una tasca que “continuarem desenvolupant des del govern de Joan Ribó amb uns equipaments públics que fan més accessible i universal l’energia, perquè parlem d’un dret per a totes les persones, incloses les que més el necessiten”.

Per la seua part, Carlos Galiana ha qualificat com a “fonamental que totes les persones tinguen dret a l’energia, una qüestió tan bàsica i necessària que no pot considerar-se un luxe”. En eixe sentit, ha ressaltat que “des de les institucions hem d’implicar-nos en esta exigència, sobretot ara, quan d’una forma trista arrosseguem les conseqüències d’una pandèmia que també ha sigut molt perjudicial per a la població més vulnerable que patix pobresa energètica”.

D’altra banda, Isabel Lozano, ha explicat que "des de l'Ajuntament de València, i concretament des dels seus Servicis Socials, treballem perquè cap persona es trobe en situació de pobresa energètica. Per això, en 2021, hem tramitat més de 4.630 ajudes d'emergència d'habitatge, subministraments i condicionament de la llar, fet que suposa més de dos milions d'euros abonats a persones que no poden fer front al lloguer o pagar una factura de la llum, gas o aigua, de manera que estem lluitant contra la pobresa energètica i per no deixar a ningú enrere”.

“El document conjunt reafirma l’entitat de la Xarxa Connecta pel Dret a l’Energia com un grup de treball que busca solucions globals i tracta d’establir sinergies entre les administracions públiques, les empreses, les entitats socials i la ciutadania i es consolida com a un òrgan consultiu competent per a establir l’estratègia municipal de lluita contra la pobresa energètica”, ha afirmat Nuria Baeza, portaveu d’AEIOluz.

Setmana pel Dret a l’Energia

Entre els pròxims dies 17 i 23 de febrer s’organitzaran diverses accions amb motiu de la celebració de la Setmana pel Dret a l’Energia. Així, dijous 17 l’Oficina de l’Energia  oferirà un taller a les 10 hores amb el títol ‘Com tramitar un Bo Social de l’Electricitat? Junts pas a pas per a pagar menys’; dimarts, dia 22, de 12 a 14 hores, se celebrarà una sessió oberta del grup de treball de la Xarxa Connecta pel Dret a l’Energia amb el títol ‘Què fem per garantir el dret a l’energia en la ciutat de València?’.