VALENCIA | SOCIETAT

Radiografia a la violència de gènere a la ciutat de València

MARIOLA ROSELLÓ - 20/02/2020

La Policia Local va detindre durant el mes de gener a 38 persones per algun acte relacionat amb la violència de gènere, la qual cosa es tradueix en més d'una detenció diària

La violència de gènere contra la dona continua acaparant gran part de les actuacions que es duen a terme per la Policia Local a la ciutat de València, fins a tal punt que se salda amb més d'una detenció diària. Així es desprén de les dades facilitades per la Regidoria de Seguretat Ciutadana des d'on treballen diàriament per donar protecció i resposta a les víctimes a través del grup GAMMA.

“Estem davant una emergència social i un atac a la democràcia i a les seues bases fonamentals com són la igualtat i la llibertat” apunta el responsable de l'àrea, Aarón Cano, qui es mostra molt crític amb aquells que neguen aquesta realitat perquè es tracta de “un problema greu, pròxim i quotidià”.

A l'hora de realitzar un radiografia a aquesta realitat, que afecta per igual a tots els districtes de la ciutat de València, cal ressenyar el significatiu increment dels casos de violència registrats en la població menor d'edat els quals respecte a anys anteriors han augmentat aproximadament un 5%. Una xifra que, malgrat no ser molt elevada, posa de manifest la necessitat d'abordar aquesta xacra des d'edats primerenques.

“La solució no sols és una qüestió policial, si no que també és una qüestió a tractar atreveixes de l'educació i la conscienciació” destaca Cano, qui lamenta que ja no s'incloga en el currículum educatiu l'assignatura de “Educació per a la Ciutadania”: “Estem pagant haver-la eliminat”.

I és que l'increment de casos no es produeix únicament en les edats primerenques perquè l'índex de detencions realitzades per agressió sexual ha augmentat un 53% en tan sols dos anys. En 2018 es van detectar 14 casos i en 2019 un total de 26 relacionats amb l'agressió sexual.

Ordres de protecció

El nombre d'ordres de protecció aprovades pels jutjats de la ciutat de València ha augmentat un 25% en tan sols quatre anys. I és que, en 2015 van haver 466 dones amb alguna mena de protecció mentre que en 2019 aqueixa xifra va augmentar fins a 635.

Amb això, 1.300 dones només en el terme de la ciutat de València es troben en aquests moments rebent algun tipus de protecció per part de la Policia Local després d'haver sigut víctimes de la violència de gènere. Referent al motiu d'aquestes ordres, normalment es tracta d'ordres d'allunyament imposades a les seues exparelles.

Referent a les denúncies falses, Cano ha ressenyat que "cal anar desmuntant mites" perquè aquestes només suposen un 0,01% del total, és a dir, que el 99.9% de les denúncies tenen fonament.

El perfil de la víctima

Malgrat que la violència de gènere és un assumpte que afecta per igual a una part important de la societat, és cert que existeix una tendència quant al perfil de la víctima i les seues relacions amb l'agressor.

Així segons es desprén de les dades facilitades, el 46% de les dones víctimes no treballen i per tant depenen econòmicament del seu agressor. A més, el segon dels factors més repetits és l'existència de fills en comú entre l'home i la dona.

Respecte al lloc on es produeixen les agressions, no existeix una tendència clara però quasi la meitat (un 46%) es perpetren en el domicili privat. Un domicili que, en el cas de la ciutat de València, pot estar en qualsevol districte de la ciutat perquè aquest tipus de violència afecta per igual a tots els barris de la capital: “Tots els districtes pateixen casos de violència de gènere de manera uniforme. Passa a tot arreu de la nostra ciutat”.

Per part seua, el perfil de l'agressor més de la meitat són espanyols i tant amb més poder adquisitiu com amb menys. “És alguna cosa que no té a veure amb la nacionalitat, té a veure amb la parella” ha apuntat el regidor durant la presentació d'aquestes dades.