VALENCIA | SOCIETAT

El programa LASER Talks d’art i ciència debat la relació d’aquestes amb noves epistemologies radicals

ELPERIODIC.COM - 07/06/2023

La trobada “Epistemologia en estat salvatge. Coneixement performatiu i propagació nòmada” tindrà lloc aquest dijous 8 de juny de 19 a 21 hores en La Fàbrica de Hielo de València

L’epistemologia és la branca de la filosofia que estudia els fonaments i mètodes del coneixement científic

En l’acte, que es farà en castellà, participaran J. Alberto Conejero, llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de València i ara docent en la Universitat Politècnica de València, qui investiga en Anàlisi Funcional i Teoria d’Operadors en Matemàtica Pura; i l’artista i professora Paz Tornero, professora de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Granada i experta en les relacions entre art, ciència, humanitats digitals, art tecnològic i pràctica transdisciplinària. L’encontre es tancarà amb la performance audiovisual “Sonic Rituals”, dels artistes Luca Forcucci (part de so), Paz Tornero i Jorge Dabaliña (visual) i serà moderat per Luca Forcucci, Guillermo Muñoz i Moisés Mañas.

“Epistemologia en estat salvatge. Coneixement performatiu i propagació nòmada” debat l’encontre entre dos nodes LASER (Nomad + València). S’hi explora per què l’epistemologia en estat salvatge, aquella allunyada dels entorns controlats, proporciona resultats molt distints de la que roman fidel a un marc estàtic. La figura que dóna forma al projecte LASER Nomad és d’un organisme i sistema viu en permanent desenvolupament, i la identitat del projecte LASER és la multiplicitat forjada mitjançant l’acollida i la diferència.

En paraules de Luca Forcucci, aquesta epistemologia “viatja de manera nòmada i es propaga en allò salvatge. Utilitzant el terme ecosofia de Félix Guattari, el principal registre són els ambients situats (el medi ambient), per a posar en correspondència nodes geogràfics específics (relacions socials)”. És amb aquesta descomposició, segons Forcucci, on “emergeixen idees mitjançant l’encontre entre els sabers i les epistemologies ancestrals i indígenes i les defensades pel nord global (subjectivitat humana)”.

El projecte LASER Talks València està impulsat des del Vicerectorat d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la UPV, i està codirigit per un equip interdisciplinari encapçalat per Salomé Cuesta, María José Martínez de Pisón i Moisés Mañas, de la mateixa institució; i Guillermo Muñoz Matutano, investigador de l’Institut de Ciències dels Materials (ICMUV) de la Universitat de València i membre de l’equip de l’associació Piratas de la Ciencia.