Una exposició a la Universitat mostra com l’empremta digital crea biografies de dades i condiciona les decisions quotidianes
La Sala Estudi General del Centre Cultural La Nau ha inaugurat la mostra ‘Autoretrat o doble digital’ que reflexiona sobre la creació de perfils personals a través de la recollida de dades en l’àmbit digital i el seu ús per a modelar la nostra existència. L’exposició, que es podrà veure fins el 3 de setembre, ha sigut presentada per Ester Alba, vicerectora Cultura i Societat; els artistes del projecte Clara Boj i Diego Díaz; i pel comissari de la mostra Pau Waelder.
L’exposició mostra la biografia que els serveis digitals realitzen de cada persona a partir de la informació que recopilen dels telèfons mòbils, en concret, de les dades recopilades pels artistes Clara Boj i Diego Díaz al llarg del 2017. El treball denuncia com l’existència contemporània desemboca en un immens arxiu de bases de dades que s’actualitzen en temps real i que capturen cada instant de la nostra vida tant en línia com fora de línia, a través dels registres que els dispositius que ens envolten capturen del món i de la nostra presència en aquest.
La digitalització del món físic ha convertit les xarxes de dades en un espai massiu d’informació pràcticament imperceptible per a la ciutadania, però que nodreix estudis de mercat, anàlisi i algoritmes predictius que modelen la nostra existència. En aquest sentit, la mostra fa palés que quan una persona busca en Internet no sols accedeix a una informació sinó que n’ofereix sobre els seus interessos i preguntes. Aquest diàleg es constitueix en un doble digital resultat de la creació d’un perfil, a manera de retrat robot, dels gustos, dels hàbits socials i de consum i de les interaccions amb altres dobles. I aquest perfil és objecte d’operacions de màrqueting, publicitat, estudis sociològics o d’opinió que tenen efecte en les decisions de cada persona, en les seues tries i la seua manera de pensar.
Clara Boj i Diego Díaz van iniciar en 2017 un treball sobre la informació que els serveis digitals recopilaven cada dia sobre ells. Crearen una ‘biografia de dades’ capturant tota la informació que compartien els seus telèfons mòbils i la recolliren en 365 llibres de 32.000 pàgines, els continguts dels quals empaperen la Sala d’Estudi General. En 2019 traslladaren aquest projecte a un següent nivell en crear una “biografia d’aprenentatge automàtic” (machine biography), que feia servir les dades recopilades per a predir les activitats dels artistes l’any 2050.
Aquesta exposició a La Nau contraposa les dos obres amb una sèrie de peces que se’n deriven i hi afegix a les biografies passades i futures una altra situada en el present (data now), en què es mostra la vida quotidiana de Clara i Diego a través de l’app TikTok. A més, mostren la magnitud i la complexitat dels arxius digitals i exploren les implicacions que aquests registres tenen en aspectes clau com la intimitat, la privacitat, la definició del criteri personal o la seguretat.
Segons paraules d’ambdós artistes, “tot es quantifica, la Intel·ligència Artificial dóna forma a les nostres vides sense que siguem plenament conscient dels riscos que això suposa”. Boj i Díaz plasmen en ‘Autoretrat o doble digital’ una mirada contemporània a l’autoretrat, a la biografia d’una persona. “Amb aquest treball realitzem el clàssic autoretrat amb tècniques modernes com l’anàlisi forense de les nostres dades en la xarxa”, apunten.
La vicerectora de Cultura i Societat Ester Alba ha assenyalat que la mostra “ens ofereix diversos prismes per a reflexionar sobre els desafiaments i reptes als quals ens exposa la Intel·ligència Artificial, tant del nostre present com del futur, i com la IA ens condiciona”. La vicerectora ha agraït a totes les persones que han fet possible aquesta exposició i que han convertit l’espai de la Sala d’Estudi General de La Nau en una “arquitectura viva amb totes les dades i imatges que l’empaperen”.
En paraules del comissari de la mostra, Pau Waelder, “seguint la tradició de l’autoretrat, els artistes dialoguen amb els seus dobles digitals i ens conviden a reflexionar sobre les dades que generem diariament. Les nostres dades també podrien ocupar nombrosos llibres i omplir els murs d’aquesta sala”.