CULTURA I ESPECTACLES

Tres ‘grafitis’ valencians, entre els millors murals d'art urbà

ELPERIODIC.COM - 11/01/2023

Obres d'Ontinyent, Alberic i Sagunt s'han colat en un rànquing mundial

Tres pintures murals valencianes han sigut seleccionades entre les millors del món en el rànquing d'art urbà Street Art Cities.

I és que en la llista dels millors murals d'aquest 2022 apareixen tres que se situen en els municipis d'Ontinyent, Alberic i Sagunt.

La votació per a triar el millor mural de l'any estarà oberta fins que acabe el mes de gener, però de moment ja s'han colat dins de les primeres posicions a nivell mundial.

On es troben els murals?

En els últims anys nombrosos municipis valencians intenten impulsar l'atractiu dels seus carrers decorant amb pintures murals grans façanes de formigó que enlletgien el paisatge urbà i organitzant festivals artístics fins i tot als pobles més xicotets, com és el cas de Fanzara, a Castelló.

En el llistat de 2022 un dels murals seleccionats és el dissenyat per Lídia Cao a Ontinyent, en la qual es representa a una xiqueta abraçant a un gos. La pintura s'ha realitzat amb motiu del MurArt, el primer festival d'aquestes característiques d'aquest municipi.

Se situa en una façana del carrer José Simó, 10 d'Ontiyent.

Un altre dels murals se situa a Alberic i ha sigut realitzat per ‘Sabotatge al Muntatge’ per al festival ArtAlberic i apareix representada amb estil realista una dona asseguda sobre una butaca.

Se situa en una façana que es pot observar des de la rotonda on s'uneixen els carrers Carcaixent amb Ramón y Cajal d'Alberic.

El tercer se situa en el Port de Sagunt i combina amb sorna una frase de l'exalcaldesa de Madrid Ana Botella amb una imatge de ciència-ficció ambientada en l'antic carregador de la companyia minera que transportava els minerals per la via d'Ulls Negres. És una idea de l'artista Xelon.xlf per al festival Més que Murs.

Aquest mural es pot observar des de l'encreuament del carrer Ferran VI amb Nou d'octubre del Port de Sagunt.