SANITAT I SALUT

Els tècnics superiors sanitaris es proposen com a rastrejadors: “Està en risc el control de la pandèmia”

LAURA HERRERAS - 19/08/2020

La Comunitat Valenciana és l'única que compta amb aquests professionals encara que només ha contractat a un centenar

“Està en risc el control de la pandèmia, l'eficàcia de les mesures preses i la millora de la capacitat de resposta del Sistema Nacional de Salut”. Així de contundents s'han mostrat els tècnics superiors de sanitat en un comunicat en el qual reclamen a les autoritats sanitàries al fet que incorporen “immediatament” als Tècnics Superiors en Documentació i Administració Sanitàries a les funcions de rastreig i gestió de positius per SARS-CoV-2.

Es dóna la circumstància que la Comunitat Valenciana ha sigut l'única que, a instàncies del Col·legi Professional de Tècnics Superiors Sanitaris d'aqueixa Comunitat Autònoma, ha incorporat al voltant de 100 d'aquests professionals per al rastreig de casos de coronavirus.

En un comunicat signat pel Sindicat Estatal de Tècnics Superiors Sanitaris (SIETeSS), el Col·legi Professional de Tècnics Superiors Sanitaris de la Comunitat Valenciana (COPTESSCV) i la Societat Espanyola de Tècnics Superiors Sanitaris (SETSS) defensen que són els professionals sanitaris formats, habilitats i qualificats per al tractament de la informació clínica (extraient, registrant, codificant i validant dades) així com per a la correcta gestió administrativa en els centres sanitaris i en la comunicació amb els pacients.

En aquest sentit, Francisco Javier Montero, Secretari General de SIETeSS (Sindicat Estatal de Tècnics Superiors Sanitaris) remarca que les funcions dels Tècnics Superiors Sanitaris en Documentació i Administració Sanitàries “abasten des de l'ús i control de les dades clíniques d'interés de la documentació mèdica fins a la gestió d'arxius d'Històries Clíniques i el maneig de la Classificació Internacional de Malalties. També s'encarreguen de garantir l'aplicació de la normativa de protecció de dades personals i de salut".

A més, tenen competències i qualificació per a aplicar tècniques de suport psicosocial al pacient i estan formats per a manejar la comunicació professional sanitari-pacient amb xiquets, joves, adults, ancians, pacients crònics, terminals o persones amb discapacitat, etc. Aquestes tasques són sempre, però encara més durant la pandèmia, imprescindibles per a les Organitzacions Sanitàries i el Sistema Sanitari; i els únics amb capacitació real demostrable per a dur-les a terme són els Tècnics Superiors en Documentació i Administració Sanitàries, defensen en un comunicat.

“No s'entén com els Serveis de Salut no compten amb ells per a la gestió dels rastrejos: alguna cosa que ja es reconeix com a fonamental per a poder posar fre a l'expansió del coronavirus”, lamenten. “Des de SIETeSS, COPTESSCV i SETSS creiem que això és un absolut despropòsit. Sobretot, quan s'està ignorant el Dictamen de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats. En la seua conclusió 15.10, el Grup de Treball de Sanitat i Salut Pública va demanar reforçar els equips d'Atenció Primària amb professionals sanitaris amb aquesta formació i qualificació en Administració Sanitària”.

Malgrat això, i de tindre disponible a aquest col·lectiu, no s'està comptant amb ells. Des de les tres organitzacions, no entenen com aquestes altures de la gestió de la pandèmia (amb l'experiència acumulada i amb experts i grups de treball proporcionant anàlisi i solucions específiques) i amb la realitat que estem vivint de rebrots i possibilitats de “noves onades”, no s'haja recorregut a integrar als Tècnics Superiors en Documentació i Administració Sanitàries en els equips que realitzen les funcions de rastreig i tractament de dades.

A més, tampoc comprenen que es continue parlant de la necessitat d'incorporar “rastrejadors”, als quals es pretén donar una formació que serà sempre insuficient per a poder abordar les necessitats a les quals ens enfrontem: “Una titulació oficial amb 2.000 hores d'aprenentatge específic no se substitueix per una formació d'escasses hores reclutant a professionals d'altres àrees”, conclouen.