Quin és el risc real de gota freda al Mediterrani?
Els experts assenyalen que la tardor serà més plujós del normal en la Comunitat Valenciana
L'1 de setembre donarà principi la tardor climatològica amb bona part del país patint una greu sequera. A això se li suma l'entrada en la època de major risc de pluges torrencials, amb temperatures que han arribat als 30 °C al Mediterrani, alguna cosa que pot fer pensar en l'arribada d'una gran “gota freda”, tal com afirma Samuel Biener, expert de Meteored (tiempo.com).
Encara que s'està alertant de la arribada d'una gran gota freda tardorenca lligada a les altíssimes temperatures que estan registrant les aigües del Mediterrani aquest estiu, cal aclarir unes quantes qüestions, segons expliquen des de Meteored.
En primer lloc, una mar càlida per si mateix no pot generar pluges torrencials. És necessari que es donen una sèrie de factors alhora, sent els imprescindibles la presència d'un despenge d'aire fred (gota freda o DANA) unit a vents marítims carregats d'humitat. És probable que hi haja pluges torrencials en algun punt de la conca però, per exemple, en 1995, 2003, 2015, 2017 o en 2021 la mar va aconseguir temperatures molt elevades i no es va produir una gota freda.
D'altra banda, és un error utilitzar els termes “gota freda” o DANA com a sinònims de pluges torrencials, ja que només un xicotet percentatge d'elles acaba en un esdeveniment de pluges extremes i no totes les precipitacions intenses estan associades a les DANAs.