elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La reivindicació del producte serà el fil conductor de la XX Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera, el 10 i 11 de juny a Benirrama

La reivindicació del producte serà el fil conductor de la XX Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera, el 10 i 11 de juny a Benirrama
    MÉS FOTOS
    La reivindicació del producte serà el fil conductor de la XX Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera, el 10 i 11 de juny a Benirrama - (foto 2)
    La reivindicació del producte serà el fil conductor de la XX Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera, el 10 i 11 de juny a Benirrama - (foto 3)
    La reivindicació del producte serà el fil conductor de la XX Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera, el 10 i 11 de juny a Benirrama - (foto 4)
    La reivindicació del producte serà el fil conductor de la XX Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera, el 10 i 11 de juny a Benirrama - (foto 5)
    La reivindicació del producte serà el fil conductor de la XX Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera, el 10 i 11 de juny a Benirrama - (foto 6)

    Enguany hauria de celebrar-se una Festa de la Cirera especial per diversos motius. Per una banda que ja no hi ha COVID (motiu pel qual els 3 últims anys no s’ha celebrat), per altra què és compleixen 20 anys de la primera edició i per últim que hauria de celebrar-se una campanya exitosa com ha sigut sempre.

    Però d’aquests tres motius sols s’acompleixen dos, l’especial aniversari i que la COVID ja no està present a les nostres vides. Per contra, la part més fonamental i per la qual es va iniciar aquesta festa agrícola, és just la que més perilla en l’actualitat.

    Aquest any, i per cinquè any consecutiu, la campanya de la cirera de la Vall de Gallinera (i de la gran part de la Indicació Geogràfica Protegida de la Muntanya d’Alacant, creada al 1991 a Alpatró a la Vall de Gallinera) ha sigut nefasta per diversos condicionants: l’aparició d’una nova plaga, com és la Drosophila suzukii, la inadaptació de les varietats actuals i el canvi d’estacionalitat de les hores de fred o uns períodes de pluja anormalment llargs lligats al continu canvi climàtic, sense oblidar-nos dels elevats costos de producció i la no adaptació de la cobertura de l’assegurança de rendiments a aquest territori de minifundis. Aquests fets provoquen un abandonament paulatí de les terres de cultiu d’aquestes valls de la Marina Alta, que a més són indrets del territori amb perill de despoblament.

    Amb aquest nou paradigma l’Ajuntament de la Vall de Gallinera es troba amb la responsabilitat de fer una festa reivindicativa que parle de la problemàtica actual que està vivint aquest producte agrícola, sent aquesta zona una de les primeres en produir de l’Estat, i que perilla greument el seu futur si les institucions pertinents no focalitzen els seus esforços en preservar aquest patrimoni agrícola valencià.

    Per eixe motiu s’ha preparat una programació especial tenint com a fil conductor en tot moment el moment històric que estem vivint en el camp agrícola i on el paradigma està canviant sense quasi adonar-nos.

    S’han preparat un seguit d’activitats que es desenvoluparan totes al nucli urbà de Benirrama, la Vall de Gallinera, els pròxims 10 i 11 de juny.

    Els dos dies hi ha preparada una excursió interpretativa de la cirera, amb eixida a les 8.30 h des de Benialí fins a Benirrama, que comptarà amb la participació de la Unió Cultural d’Amics i Amigues de la Vall de Gallinera, la Cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant de la Vall de Gallinera i Javier Savall, productor de cirera ecològica d’Agrivall. Entre d’altres temes es posarà en valor la idiosincràsia de la producció de cirera en els nostres minifundis, les varietats existents (Burlat, Early Lory, Prime Giant, Stark Hardy Giant, Picota Ambrunesa i Sweet Heart), com es realitza la recol·lecció, i quines són les problemàtiques actuals que està sofrint el cultiu.

    Pel que fa al dissabte, 10 de juny, es destaca a les 11.00 h la xerrada (a l’església) "Etnobotànica de la cirera: del bancal a la taula i al museu" amb Daniel Climent, Catedràtic de Ciències Naturals i divulgador d'històries de les nostres plantes. A continuació a les 12.00 h (a l’església) tindrà lloc la xerrada “El territori i la societat rural en la cruïlla: respostes necessàries per a un nou paradigma.”, a càrrec de Rafael Delgado Artés, Professor de Prevenció i Extinció d'Incendis Forestals de la Universitat Politècnica de València, President de la Plataforma Forestal Valenciana i Membre de la Plataforma Territori Viu de les Comarques Centrals Valencianes.

    A les 17.00 h, entre d’altres activitats, es destaca el Show cooking sobre la cirera amb Evarist Miralles del Restaurant El Nou Cavall Verd de la Vall de Laguar.

    Pel que fa al diumenge, 11 de juny a les 11.30 h, es destaca la taula rodona: “La producció de la cirera a la Vall de Gallinera, problemàtica actual i perspectives de futur” amb la participació de:

    Maite Chàfer. Doctora en Enginyeria Agrònoma i Catedràtica UPV.

    Directora General en la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

    Javier Savall. Enginyer Tècnic Agrícola. Docent i productor ecològic a la Vall de Gallinera, Agrivall.

    Paco Borràs. Professor de Termodinàmica a la Facultat de Físiques de València. Consultor Agroalimentari i Exdirector Comercial d'Anecoop.

    Manuel Bernabeu. Enginyer Agrònom, i assessor agrícola de més de 400 productors/es de cirera de la muntanya d'Alacant.

    A més, el públic assistent també podrà gaudir d’una gran varietat de parades amb productes de la terra, ecològics, artesanals i de km 0 amb el tradicional mercat de proximitat. També hi hauran activitats infantils, música en directe o taller de ceràmica entre d’altres.

    Diverses Comissions de Festes de la Vall de Gallinera s’encarregaran del sopar popular (dissabte 10 a les 21.00h.10€) i dinar popular (diumenge 11 a les 14.00 h. 10€). Els tiquets es podran comprar, fins al divendres 9 de juny, a la Tenda Carmen d’Alpatró i al Forn Alfonso de Benissivà.

    Cal destacar que l’Ajuntament ha posat a disposició de tot el públic visitant transport públic d’autobusos i trenet turístic, que facilitarà l’accès al nucli urbà de Benirrama donat que allí no es podrà accedir amb cap tipus de vehicle.

    Cal tindre en compte que la producció agrícola de la Vall de Gallinera està marcada per minifundis i abancalaments de pedra en sec situats en una orografia que dificulta el treball diari de tantes famílies que treballen aquest cultiu des de temps immemorables, en uns municipis marcats per l’increment en els últims anys d’un notori despoblament.

    El patrimoni agrícola és clarament el principal pilar econòmic que sosté aquest municipi, i d’aquest sector depenen altres factors socioeconòmics que afecten l’entorn rural: el turisme sostenible, la densitat de població, el manteniment de serveis mínims… És una evidència que si no es prenen mesures urgents i contundents en l’agricultura, aquesta està condemnada a desaparèixer i amb ella, els pobles de l’entorn rural.

    Per eixe motiu des de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera es fa una crida a la ciutadania per a que participe d’aquesta peculiar Festa Reivindicativa de la Cirera, els pròxims 10 i 11 de juny, amb l’objectiu d’omplir de debat agrícola els carrers de Benirrama.

     

    Pujar