20 de gener de 2021 20/1/21

Jordi Juan coneix el projecte de digitalització de patrimoni de la Mancomunitat de la Ribera Alta

Jordi Juan coneix el projecte de digitalització de patrimoni de la Mancomunitat de la Ribera Alta - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Jordi Juan coneix el projecte de digitalització de patrimoni de la Mancomunitat de la Ribera Alta - (foto 2)

  Jordi Juan, secretari autonòmic d’Innovació i Transformació Digital de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, ha visitat hui la seu de la Mancomunitat de la Ribera Alta per a conèixer l’experiència de Riberana, el repositori de patrimoni digitalitzat de la comarca.

  El president de la Mancomunitat, Txema Peláez, ha presentat al secretari autonòmic el treball del departament de Digitalització, una iniciativa innovadora que permet l’accés universal i obert a diferents elements del patrimoni de la Ribera.

  El departament de Digitalització va ser creat en 2019, impulsat gràcies a la participació en el projecte Interreg Europe CD-Eta, programa del qual forma part la Mancomunitat junt a altres regions europees d’Itàlia, Eslovènia, Grècia, Bulgària, Romania i Estònia. La Mancomunitat de la Ribera Alta va decidir aprofitar el treball dut a terme i anar un pas més enllà, amb la creació d’un servei permanent de digitalització del patrimoni cultural i natural de la comarca.

  El portal Riberana (riberana.es/val) inclou un catàleg, en continu creixement en nombre d’elements patrimonials de la Ribera Alta, que ha estat digitalitzat amb tècniques innovadores com visites virtuals, models 3D, vídeos 360 i fotos panoràmiques, i és accessible en quatre idiomes. Formen part de Riberana elements com les torres àrabs, el Museu Valencià de la Festa (amb el Museu de la Mare de Déu de la Salut, patrimoni UNESCO), el paratge natural de la Murta, el pont del Rei, el fons bibliogràfic comarcal, un vídeo estereoscòpic d’una partida de raspall o un mapa amb el treball sobre patrimoni dialectal sonor Les veus d’una Ribera.

  Riberana és una eina de difusió turística però sobretot de divulgació científica. Ofereix una base de dades oberta a l’abast d’investigadors, estudiants, administracions i públic en general. Els elements estan indexats d’acord amb els estàndards de metadades europeus EDM i DC per a ser indexat a portals de referència com Europeana, i permetre l’accés universal i el seu posicionament. El president de la Mancomunitat, Txema Peláez, ha trasmés al representant autonòmic Jordi Juan la voluntat que Riberana supere els límits de la comarca i transferir l’experiència a unes altres mancomunitats i ajuntaments perquè aprofiten el treball fet fins ara a la Ribera i posar en marxa departaments de digitalització de patrimoni. Des de la secretaria autonòmica han mostrat molt d’interés al projecte i les seues potencialitats, i han posat de manifest el compromís amb el foment de la innovació duta a terme des de les administracions locals.

  Pujar