elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La biblioteca de Potries s'integra en el projecte de biblioteques que alimenten per a difondre una alimentació sana i sostenible

La biblioteca de Potries s'integra en el projecte de biblioteques que alimenten per a difondre una alimentació sana i sostenible
  • Les biblioteques públiques de Potries, València, Gandia i Godella impartiran xarrades i tallers per a millorar la salut de salut alimentària de la ciutadania i sensibilitzar sobre els impactes del sistema alimentari industrial globalitzat

Biblioteques que Alimenten té per objectiu que les biblioteques públiques es convertisquen en llocs de producció de coneixement i participació ciutadana entorn de l'alimentació sana i sostenible, convertint a les biblioteques públiques en autèntics actius en salut.

Es tracta d'un projecte d'Educació per al Desenvolupament promogut per Justícia Alimentària i finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València.

El projecte es va iniciar al desembre amb un curs destinat al personal de les biblioteques participants, amb l'objectiu d'augmentar els coneixements del personal bibliotecari sobre el sistema alimentari i facilitar-los recursos bibliogràfics i educatius relacionats amb l'agroecologia, sobirania alimentària, canvi climàtic, ecofeminisme o altres temes relacionats amb el Dret a l'Alimentació.

El curs, impartit per personal de Justícia Alimentària, va comptar amb la participació de Marcos García, director de MediaLab Prado, tot un referent en innovació en l'àmbit bibliotecari i expert en la creació de laboratoris ciutadans per a la posada en marxa de projectes culturals oberts.

Al febrer, se celebrarà una nova edició del curs, dirigit a membres col·legiats del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) i personal de la Xarxa Electrònica de Lectura Pública Valenciana (XLPV).

De gener a juny, les biblioteques participants inclouran en les seues programacions xarrades sobre els impactes socials i ambientals de l'alimentació industrial i sobre les propostes de l'agroecologia per a donar resposta a la malnutrició i la crisi ecològica. També s'impartiran tallers per a planificar un menú setmanal i elaborar receptes saludables i sostenibles.

A més, les biblioteques allotjaran una exposició itinerant i promouran un concurs de microrelats sobre la temàtica alimentària, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Godella.

El projecte preveu la celebració de les activitats en línia, en cas que la situació sanitària no permetera les trobades presencials.

Una alimentació insana i insostenible

Les malalties causades per una alimentació insana són cada vegada més freqüents: sobrepés, obesitat, diabetis, malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer estan relacionats amb una mala alimentació. La transició alimentària a dietes industrials té també greus efectes ambientals com la desforestació, la destrucció d'ecosistemes, el canvi climàtic i fins i tot l'aparició de pandèmies com la recent COVID-19. Alguns d'aquests problemes figuren entre els principals Objectius de Desenvolupament Sostenible del nostre temps. És necessari repensar la forma en què produïm, distribuïm i consumim aliments.

Segons Justícia Alimentària, les malalties associades a una mala nutrició no afecten a tothom per igual, sinó que s'acarnissen amb les persones amb menys recursos culturals i econòmics. Per a fer bones eleccions alimentàries, és necessari tindre accés a la informació. Les biblioteques públiques garanteixen l'accés lliure i gratuït a la informació de tots els col·lectius, per la qual cosa són espais clau per a accedir als col·lectius més vulnerables.

Des d'aquesta perspectiva, les biblioteques públiques poden tindre un paper important en la construcció del pensament crític amb relació a un sistema alimentari insà i insostenible i en la formulació participativa d'alternatives ecosocialment viables.

Pujar