elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Marina Albiol trasllada a Brussel·les la situació de les treballadores en vaga de Dulcehola

Marina Albiol trasllada a Brussel·les la situació de les treballadores en vaga de Dulcehola

    La portaveu d'Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha traslladat a la Comissió Europea la situació que estan vivint les treballadores de Dulcehola SL, l'empresa de rebosteria de Puçol la plantilla de la qual es troba en vaga des del 26 de desembre. Per a Albiol, "estem davant d'un exemple ben clar de per a què han servit les darreres reformes laborals: una empresa que decideix tancar i pot deixar a deure quasi tres nòmines, finiquito i indemnització a les seues treballadores amb total impunitat". A més, es dóna la circumstància que l'empresa està tramitant dues subvencions del Fons Social Europeu, per la qual cosa Albiol pregunta a la Comissió "si considera que s'han de revisar els mecanismes de control d'aquesta mena d'ajudes, ja que empreses que no estan complint com toca amb les seues treballadores poden accedir a ajudes del Font Social Europeu".

    L'empresa Dulcehola SL, amb un 90% de la plantilla format per dones, va comunicar a principis de desembre de 2017 l'acomiadament de 14 treballadores a través d'un ERO; després d'acumular retards en el pagament de les nòmines durant cinc anys, i devent a més dues nòmines i el 75% d'una tercera a totes les treballadores, , ja havia presentat expedients d'ERO anteriorment durant 4 estius, estalviant-se les vacances i provocant que les treballadores consumiren part de les prestacions de l'atur abans de reincorporar-se a l'empresa. Albiol subratlla que "s'han forçat els límits de la legalitat per perjudicar clarament unes treballadores, la majoria dones i moltes amb reducció de jornada per atendre les seues famílies, i les institucions europees no poden desentendre's d'aquesta realitat provocada per les polítiques que precisament es dicten des d'Europa". A més, en la pregunta adreçada a la Comissió, Albiol indica que podria estar vulnerant-se la Directiva Europea 2002/14/CE d'Informació i Consulta als treballadors, ja que "hi ha alguns aspectes relacionats amb la viabilitat de l'empresa que podrien no haver estat aclarits pels empresaris".

    La portaveu d'EU a Brussel·les ha mantingut una reunió junt amb el regidor d'Esquerra Unida a Puçol Juanjo Manzaneque amb les treballadores en vaga de Dulcehola, en què a més ha traslladat a la plantilla el seu recolzament en les mesures de pressió per aconseguir percebre els diners que els deu l'empresa: "En aquest cas veiem com patim les treballadores i els treballadors els efectes de les polítiques laborals i econòmiques d'Europa, deixant-nos en clar desavantatge davant les maniobres empresarials que empara la reforma laboral. És necessari denunciar tant ací com a Europa els efectes d'aquests abusos".

    Pujar