SANITAT I SALUT

“Produïm kits PCR de manera massiva però ens veiem obligats a exportar-los perquè el Govern no respon”

ELPERIODIC.COM - 11/05/2020

Empreses sanitàries valencianes denuncien que han oferit a les administracions la seua producció per a no dependre de la Xina però no obtenen resposta

Les principals empreses de biotecnologia demanen al Govern nacional major agilitat en processos i tràmits per a aplicar solucions ja existents a la lluita contra el Covid-19, tant en les fases de detecció i control com de tractament dels afectats per la pandèmia. En aquest sentit, posen sobre la taula els esforços realitzats pel sector per a oferir solucions immediates per a afrontar la crisi sanitària, que permeten, hui dia, comptar amb tecnologies que la sanitat pública no està aprofitant, per la qual cosa plantegen una major coordinació i obertura a la col·laboració públic-privada.

Un dels reptes principals que podria abordar-se conjuntament és la realització de test de manera massiva a la població, que els experts consideren la clau per a controlar l'expansió de la malaltia, segons van exposar els responsables de Imegen, Bioinicia, Quibim i Bionos Biotech en el webinar ‘La biotecnologia enfront del Covid-19’, coorganitzat per Valencià Activa, VLC Tech, Vit Emprén i Biohub VLC.

Precisament, el director del Centre de Alertas Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que la decisió de deixar fora de la Fase 1 de la desescalada a la majoria de departaments de salut de la Comunitat Valenciana és que no s'han fet “suficients test”, la qual cosa impedeix conéixer el risc real de potencial propagació del virus.

“S'haurien d'eliminar les noses que s'han establit a través de les diferents normatives que s'han aprovat i utilitzar els sistemes de detecció, prevenció i tractament aportats per la biotecnologia”, va dir el gerent i director científic de Bionos Biotech -spinoff de l'Hospital La Fe-, José Luis Mullor. Entre elles, els participants en l'esdeveniment van posar com a exemple des dels test PCR a les solucions de diagnòstic basades en imatge, algorismes d'intel·ligència artificial o l'aplicació de la nanotecnologia per a crear filtres per a màscares.

En aquest context, Sabrina Femenía, directora gerent de Biohub VLC -primer centre empresarial espanyol de gestió privada dissenyat i dedicat a Ciències de la Salut en fase de creixement, promogut per la signatura valenciana Ètica-, va posar en relleu com el sector biotecnològic ha demostrat en les últimes setmanes "que té una gran versatilitat, una important agilitat mental per a reorganitzar processos i una visió analítica i potent”.

“La desitjada vacuna contra el Covid-19 tardarà un temps i, mentrestant, tenim al nostre abast soluciones ja existents, reals, que poden donar respostes a la situació actual”, va destacar Ángel Alberich-Bayarri, CEO de Quibim, que aporta solucions de diagnòstic per imatge que ha definit indicadors per a la detecció del Covid-19.

Ús massiu de màscares i de test PCR

Els experts que van participar en el webinar consideren “absolutament necessari” l'ús de màscares -atés que el virus es propaga per l'aire i hi ha partícules que poden romandre en suspensió entre 3 i 10 hores, segons diferents estudis- i la realització massiva de test entre la població asimptomàtica, per a conéixer l'evolució de la malaltia i poder controlar la seua expansió.

En el cas concret dels test, els experts van destacar la capacitat del sector privat per a realitzar-los. “No fa falta regular-ho tant mitjançant la legislació, perquè el mercat mateix s'autoregula. Són proves senzilles de realitzar i molts els laboratoris privats que podem fer-les en aquests moments.

En el nostre cas, a València hem dissenyat el millor kit de detecció PCR i l'estem produint de manera massiva, garantint una producció pròpia nacional. Ho hem oferit a les Administracions, però, davant la falta de resposta, la majoria s'estan exportant, tant a països de Llatinoamèrica com d'altres zones, mentre que nosaltres som dependents de les compres a la Xina”, lamenta Ángela Pérez, CEO de Imegen.

Més investigació i autonomia

José María Lagarón, cofundador de Bioinicia, afig que “aquesta crisi canviarà la manera en la qual interaccionarem els uns amb els altres en el futur, però, sobretot, hem aprés dues coses: que la investigació en biomedicina i biotecnologia, en coneixement, és crítica, per a tindre temps de resposta més ràpids, i que no podem dependre d'altres àrees geogràfiques. Ens hem quedat aïllats i aquesta situació pot tornar a repetir-se. Els investigadors tenen una missió molt important, però les indústries que transfereixen aqueixes tecnològiques són les més preparades per a adaptar-se i donar resposta ràpid. És fonamental aprofitar el coneixement i l'experiència de les empreses de biotecnologia”.

Bioinicia ha desenvolupat un tipus de filtre per a màscares amb nanofibres i agents virucidas. El webinar ‘La biotecnologia enfront del Covid-19’ s'emmarca en la sèrie #VATalks de València Activa, xarrades formatives interactives en matèria d'ocupació, formació i emprenedoria.

MÉS FOTOS