elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Paula Tuzón reconeix a les investigadores del CEAM per a liderar projectes de lluita contra el canvi climàtic

Paula Tuzón reconeix a les investigadores del CEAM per a liderar projectes de lluita contra el canvi climàtic
  • Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, Tuzón ha visitat les instal·lacions del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani

  • La secretaria autonòmica ha recordat el deure de les administracions per a visibilitzar i impulsar el paper de les dones en l'àmbit de la ciència

La secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha visitat les instal·lacions del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

Tuzón ha compartit una xarrada en la qual ha pogut conéixer de prop els projectes internacionals que les dones estan liderant en aquest centre, dependent de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Així mateix, ha posat de manifest "les dificultats que encara tenen les investigadores en el món de la ciència, un sector molt masculinitzat i en el qual continuen estant molt invisibilitzades".

Davant aquesta realitat, Tuzón ha volgut subratllar el treball d'institucions com el CEAM, que aposta per dones que encapçalen projectes de relleu i que estan íntimament lligats amb el canvi climàtic, així com estudis meteorològics i de gestió forestal, agricultura i altres àrees.

En aquesta línia, la secretària autonòmica ha agraït la labor de responsables com Amalia Muñoz, coordinadora de l'àrea de química atmosfèrica i d'una de les majors instal·lacions a Europa que estudia els processos químics atmosfèrics; treballa actualment dins de diferents projectes com 'Imagina', que analitza els canvis globals més rellevants per a la conca mediterrània, i que s'inclou dins del Programa 'Prometeu' que té la Generalitat per a impulsar grups d'investigació d'excel·lència.

Ha reconegut també el treball de Samiro Khodayar, incorporada al CEAM en 2019 a través del programa de la Generalitat 'GenT' per a facilitar el desenvolupament d'investigadors d'excel·lència, i que en aquests moments lidera el projecte Med-Extrem, centrat en l'estudi dels fenòmens extrems induïts pel canvi climàtic en el mediterrani occidental.

D'aquesta manera, la secretària autonòmica ha recordat "el deure que tenen les administracions publiques a apostar en què dones, com aquestes, siguen l'espill en el qual moltes persones es miren per a despertar la seua vocació científica".

"No poden existir rols predeterminats en la ciència segons el gènere i per tant la difusió del paper de la dona en aquest àmbit és vital", ha recalcat Tuzón, que ha assenyalat el CEAM i els seus projectes com un exemple a seguir.

Pujar