elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El programa “Itinerari Viu” afavoreix la inserció sociolaboral de 100 persones a Ontinyent

El programa “Itinerari Viu” afavoreix la inserció sociolaboral de 100 persones a Ontinyent
  • Jorge Rodríguez visita al Museu del Tèxtil les noves oficines de les treballadores del programa, que dona suport a persones en risc d’exclusió social

El programa municipal “Itinerari Viu” d’Ontinyent està atenent un total de 100 persones en risc d’exclusió social al primer semestre de 2022, a les quals dona suport per afavorir la seua inserció sociolaboral. L’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, visitava aquest dimecres al Museu del Tèxtil les noves oficines per al treball administratiu del personal del servei, que també utilitza el CIM de Sant Rafel per a l’atenció al públic i les aules de la UNED per a les accions formatives.

L’Alcalde, que acudia acompanyat per les regidores Natàlia Enguix i Sayo Gandia, s’interesava pel dia a dia del funcionament del programa, cofinançat enguany pel Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives amb 265.000 euros; i que entre 2017 i 2021 va servir per formar a 395 persones de perfils diversos com ara dones soles amb càrregues familiars o víctimes de violència de gènere; migrants; persones amb addiccions; amb problemes de salut mental; joves amb escassa formació acadèmica o persones en situació d’atur de llarga durada, entre d'altres.

La regidora de Personal, Natàlia Enguix, recordava que la principal novetat d’enguany és la inclusió de “Itinerari Viu” al  contracte programa pel qual la Generalitat subvenciona de forma directa accions del departament de Serveis Socials, “el que permet comptar amb una continuïtat a llarg termini i amb una oferta formativa més ampla i diversa”. El servei compta amb un equip de professionals integrat per una treballadora social, dues educadores socials i dos tècnis d’inserció social, que acompanyen a les persones usuàries en la cerca de treball i formació.

Des d’aquest equip, l’educadora social Àngela Martí explicava que el programa funciona de manera coordinada amb les tècniques municipals encarregades de tramitar la Renda Valenciana d’Inclusió, i es fa d’enllaç també amb el servei d’ocupació valencià Labora i amb els recursos municipals d’impuls a l’ocupació. Les persones a les que s’està prestant servei en aquest primer semestre de l’any han pogut participar en accions com cursos d’alfabetització digital, de castellà, de reposador/a o caixer/a de supermercat.

De cara als propers mesos està prevista la realització de cursos de cuina, castellà, alfabetització digital, neteja o imatge personal. De manera paralel·la, es fan altres accions com ara tallers d’elaboració de currículum o preparació d’entrevista, sempre des del plantejament del reforç a les habilitats socials i l’autonomia d’estes persones.

El perfil d’edat de les persones usuàries és més divers que als anys anteriors, on majoritàriament eren en un 80% dones de 35 a 50 anys amb càrregues familiars de fills o pares. Ara la casuística és molt més variada, amb persones de 16 a 67 anys. Amb tot, continuen sent majoria les dones a l’etapa de més de 30 anys, però a prop de la partitat al cas dels i les joves, que presenten sobretot fracà escolar. El perfil d’origen majoritari és de nacionalitat espanyola, tot i que també s’aten a persones migrants principalment d’àfrica i sudamèrica.

Pujar