elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ontinyent aprova una revisió d’ordenances fiscals per a 2024 que aposta pel manteniment d’uns serveis públics de qualitat

Ontinyent aprova una revisió d’ordenances fiscals per a 2024 que aposta pel manteniment d’uns serveis públics de qualitat
  • La taxa de recollida i transport del fem, la rebaixa del límit del fraccionament del compte corrent tributari o la substitució de les bonificacions fiscals per subvencions en la instal·lació de fotovoltaiques, canvis més destacats

El Ple Municipal de l’Ajuntament d’Ontinyent aprovava aquest dijous la revisió de les ordenances fiscals municipals per a 2024. Una revisió que inclou canvis en aspectes com la taxa de recollida i transport del fem, la rebaixa del límit del fraccionament del compte corrent tributari o la substitució de les bonificacions fiscals per subvencions en la instal·lació de fotovoltaiques. El regidor d’Hisenda, Juan Pablo Úbeda,  apuntava a la sessió que “són canvis que responen a una política fiscal que té una aposta clara: els impostos que paguen els ciutadans serveixen per a prestar i mantenir serveis públics de qualitat per a la ciutadania”.

Una de les modificacions més destacades és la de la taxa de la recollida i transport del fem, després d’haver estat congelada durant 12 anys, com la resta de taxes i impostos municipals. La pujada de 2 euros al mes (24 a l’any) ve derivada del nou impost estatal sobre residus que el Govern d’Espanya recaptarà a través dels ajuntaments, i de la forta pujada de l’IPC als últims anys, que acumula un 15% des de 2021. El regidor destacava que “seria una irresponsabilitat no fer aquest pas ja que les arques municipals podrien vores afectades, i el que volem es continuar apostant pels serveis públics i de qualitat per als ciutadans i ciutadanes”. En la taxa continuaran mantenint-se les bonificacions en vigor com les que reben les persones amb ingressos inferiors al salari mínim.

Altra novetat és la substitució de les bonificacions fiscals a l’IBI i l’IAE per la instal·lació de fotovoltaiques, que es converteixen en subvencions de les que es donaran detalls més endavant. “Unes bases que estan treballant-se juntament amb la CEL, Ateval i Coeval que el que pretenem és que siguen el més fàcil de tramitar per als ciutadans i per al propi ajuntament”

També es fa una modificació l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica referida a la renovació de l'exempció de pagament als conductors i conductores majors de 70 anys, és a dir, hauran de renovar la bonificació cada vegada que renoven el carnet de conduir i a més hauran d’estar empadronats al municipi d’Onitnyent. Igualment, s’elimina la bonificació del 95% a la quota de transmissió dels terrenys al barri de Cantereria afectats per la Dana de 2019 (ja que totes les cases s’han enderrocat), “i per tant no té cap sentit que aquestes bonificacions continuen en vigor”.

Per altra banda, Juan Pablo Úbeda recordava que al passat plenari es va acordar traspassar la gestió i recaptació de l’IBI tant urbà com rústic al Servei de Recaptació de la Diputació de València. Un canvi que va a suposar una reducció en el límit per a fraccionar el pagament dels impostos al Compte Corrent Tributari Local, passant d’un mínim de 240 euros a 60 euros, “fet que també farà que siga més fàcil el fraccionament de la resta d’impostos i tributs municipals: la taxa del fem, l’IAE, l’impost de vehicles o els guals, en 12 mesos sense interessos”. Altres canvis són l’establiment d’un mínim de 15 euros al trimestre  en la liquidació del rebut d’aigua al clavegueram del disseminat; canvis tècnics en les ordenances de taxes de tramitació de documents, o la derogació d’alguns preus públics que formalment estaven redactats com a ordenances fiscals.

 

Pujar