CULTURA I ESPECTACLES

El IVAM celebra el seu 30 aniversari apostant per les coproduccions internacionals

MARIOLA ROSELLÓ - 07/11/2018

Exposicions dedicades a Fernand Léger, Jean Dubuffet, Zineb Sedira o Paco Roca, marquen l'agenda del museu per al 2019

L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) està d'aniversari. Aquest pròxim any 2019 el museu compleix 30 anys d'història i ho celebra amb una programació especial on, entre altres coses, es realitzarà un recorregut per la seua història a través les exposicions.

Així ho han anunciat aquest matí el director del Museu, Jose Miguel G. Cortés, i el Conseller de Cultura, Vicent Marzà, durant la presentació de la nova programació. 

“Cerquem aconseguir un IVAM que siga cada vegada més del segle XXI. Volem que no solament siga reconegut per la societat valenciana sinó que, a més, tinga un reconeixement internacional” ha assenyalat el conceller Marzà. I és que un dels punts més importants de la nova programació és l'aposta que fa el museu per les coproduccions internacionals.

Entre aquestes coproduccions destaquen: La mostra dedicada a Fernand Léger en col·laboració amb la Tate de Liverpool; l'obra de Jean Dubuffet organitzada amb el MUCEM de Marsella; i la coproducció amb el museu Jeu de Paume de París i la Fundació Gulbenkian de Lisboa dedicada a Zineb Sedira.

El conseller ha subratllat que "el IVAM és una de les nostres puntes de llança en matèria cultural i amb el 30 aniversari cristal·litzem la seua transformació en l'espai d'art modern que ha de ser. Per tot açò hem augmentat el pressupost que destinem al IVAM 1 milió d'euros per a arribar als 8,8 milions d'inversió per part de la Conselleria".

Per la seua banda, el director del IVAM, Jose Miguel G. Cortés, ha mostrat el seu agraïment al*conceller per la seua implicació en aquests tres anys i ha definit aquesta nova programació com una aposta de futur: “Volem consolidar el present i projectar el futur. Volem arribar més lluny cada any i aconseguir un IVAM millor”. 

En aquest 2019 el museu valencià albergarà en el Centre Julio González un total de 13 exposicions a les quals se sumen a més les que es duran a terme en diferents destinacions. El IVAM viatjarà fins a Roma, Alcobendas, Barcelona, Xábia i Catalunya per a donar a conèixer les obres i el potencial que alberga. A més, per a enguany està prevista l'obertura del IVAM Alcoi on s'exposaran mostres “amb identitat pròpia”. Entre elles es troben ‘Pintura Espanyola en la Col·lecció del IVAM’, ‘Filant idees, teixint art’ i ‘La societat al rendiment’, totes elles comissionades per dones.

La història del IVAM feta cómic

Amb motiu del 30 aniversari el dibuixant Paco Roca realitzarà un projecte especial per a la galeria 6 del IVAM, un projecte que se sumisca una vegada més a l'aposta de reivindicar el cómic com una disciplina artística que ha de tenir un espai en aquest gremi.

Aquest treball aquesta enfocat en la creació d'un nou còmic basat en la història del IVAM, per a açò Roca es basarà en un quadre de l'Equip Crònica. “Les pàgines d'aquest cómic seran les pròpies parets de la galeria. Serà molt diferent i especial” ha afirmat G. Cortés.

1989

L'any d'inauguració del centre serà el focus una doble exposició on es posarà l'accent principalment en els esdeveniments més rellevants de la història, com és per exemple la caiguda del mur de Berlín.

Concretament, l'exposició '1989. La fi del segle XX' pretén posar en context el naixement del IVAM a través de dues mostres: una primera que seguirà la línia dels casos d'estudi i que es concentrarà en el propi museu i en el naixement d'est, i ho relacionarà amb el seu entorn més pròxim. I una segona que treballarà a partir d'obres d'artistes nacionals i internacionals produïdes totes l'any 1989, vinculades a alguns dels esdeveniments més importants que van succeir en aquesta data.

MÉS FOTOS