EDUCACIÓ

INSnovaE aprecia la llei de llibertat educativa i reivindica que el Consell garantisca a les famílies la seua elecció lingüística

ELPERIODIC.COM - 30/03/2024

La presidenta de l'Associació d'Inspectores i Inspectors per a una nova Educació, Susana Sorribes, considera que “aportar millores a la llei és una obligació de la inspecció en defensa d'una educació de qualitat”

L'Associació d'Inspectores i Inspectors per a una nova Educació, INSnovaE, recolza la nova llei de llibertat educativa anunciada pel nou Consell de la Generalitat Valenciana i demana garantir a les famílies que la seua elecció lingüística serà respectada. 

Així s'ha expressat la seua presidenta nacional, la inspectora d'Educació, Susana Sorribes, qui assenyala “l'encert” que constituïx “retornar a les famílies l'elecció de la llengua en la qual estudiaran els seus fills amb la consideració a les zones castellanoparlants i la recuperació del concepte d'exempcions”. 

Per al consell de direcció de INSnovaE, “és necessari que la nova llei done garanties a les famílies que la seua elecció lingüística serà respectada, fent una doble elecció: llengua base i els centres on estudiar-la. No podem deixar a l'atzar la llengua en la qual finalment siguen educats els seus fills perquè, de ser així, no es compliria l'objectiu perseguit: garantir el dret i llibertat a l'elecció de llengua”. 

Referent a això, “considerem que el procés d'admissió es pot complicar, sent necessari crear unitats, atés que caldria redistribuir aquells alumnes que vulguen optar a vacants en centres que sí que tinguen l'opció lingüística triada per les seues famílies”. Aplicant este criteri, “el procés d'admissió acabaria tenint dos moments crucials. El principi de cada etapa educativa (infantil 3 anys, primer d'ESO i primer de Batxillerat) i el d'assignació de centre amb la llengua base triada per a garantir, ara sí, la llibertat educativa en l'elecció lingüística”. 

Treballar junts per a millorar

INSnovaE està decidida a treballar amb els diferents grups parlamentaris, per a assegurar que es respecte esta decisió i a col·laborar, com a experts i tècnics en la matèria, “amb el desig que les millores reforcen un text legal que fa un pas avant en la lliure elecció de les dos llengües cooficials i l'equilibri legal en l'estudi d'estes”, declara la seua presidenta nacional.

És per això que des de INSnovaE “creiem també d'obligada incorporació al text legal el requisit del coneixement del valencià en comissions de servici del professorat i en exercici d'inspecció”. En el primer dels casos, “perquè suposaria un greuge comparatiu respecte a la situació jurídica en la qual es troba un funcionari de carrera que per no tindre el requisit només pot optar a llocs del territori lingüístic castellà”. En el segon dels casos, perquè “en el cas de l'absència de requisit lingüístic per a inspectors impediria directament l'exercici de les seues funcions, perquè per a això requerix el coneixement de totes dues llengües cooficials i estar en possessió del C1”, explica la inspectora d'Educació, Ester Álvarez, consellera de INSnovaE de la Comunitat Valenciana.

Inclusió i suport a les necessitats específiques

Per a INSnovaE, “la nova llei té un clar compromís amb la inclusió real perquè permet que els alumnes amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu (NEAE) puguen estudiar i avaluar-se o expressar-se en la llengua materna, ja que li resulta a nivell neurològic més accessible donades les seues dificultats o fins i tot la llengua materna per a poder rebre suport en les seues famílies”, tal com relata Sorribes. 

Així mateix, consideren que “és una mesura a valorar la realització dels exàmens en l'idioma que trie en alumne, en Secundària i Batxillerat, però sempre en aquells casos que estiga justificat com aquells estudiants que hagen d'incorporar-se tardanament al sistema educatiu de la Comunitat Valenciana”. 

Finalment, INSnovaE qualifica de “bona proposta” que el sistema reconega els assoliments lingüístics dels seus alumnes sense haver d'obligar-los de nou a examinar-se. “Reconéixer amb titulacions els nivells educatius és una cosa positiva per als propis centres en la Comunitat Valenciana”, ha conclòs la presidenta nacional, Susana Sorribes.