elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

CGT recull signatures a la Safor per a una Iniciativa Legislativa Popular per reforçar la sanitat pública

  La Confederació General de Treballadors recull signatures a la Safor per a una Iniciativa Legislativa Popular de “Recuperació del Sistema Públic de Salut” que pretén derogar les lleis que donen cobertura legal a les privatitzacions  de la sanitat. La proposta ja ha rebut el suport de un gran nombre d’organitzacions socials i sindicals ha estat impulsada per la Coordinadora Antiprivatització de la Sanitat (CAS) d’àmbit estatal. Aquesta proposta de llei conté cinc punts bàsics per a recuperar una Sanitat 100% pública, universal i de qualitat: 

  Atenció sanitària per a totes les persones que es trobin en l'Estat espanyol, sense restriccions, independentment de la seua situació administrativa.

  • Derogació lleis privatitzadores (Llei 15/97 i articles 67 i 90 de la Llei General de Salut) i recuperació dels centres privatitzats
  • Creació d'un sistema públic de farmàcia i productes sanitaris que garanteixi la fabricació dels medicaments essencials, vacunes, i productes sanitaris estratègics.
  • Recuperació i reforç urgent de l'atenció primària, per a la qual seria necessari destinar el 25% de la despesa sanitària, perquè sigui capaç d'assumir les seves funcions, descarregant d'aquesta manera l'atenció especialitzada i reduint la despesa sanitària total.
  • Atenció sanitària dels centres de majors en mans del sector públic, mitjançant la participació de professionals d'atenció primària i especialitzada necessaris, la qual cosa només serà possible amb un increment substancial de les plantilles.

  Una ILP necessita 500.000 signatures per arribar al Congrés dels diputats i CAS té fins el mes de juny d’aquest any per a poder recollir-les. Es pot signar a favor d’aquesta iniciativa o disposar de fulls per a recollir signatures passant per la seu de CGT de la Safor a Pintor Sorolla, 39 de Gandia els dilluns, dimecres o divendres de 10h a 13h

  "Per donar difusió a la iniciativa i per denunciar la privatització encoberta que promouen activament els diferents governs s’ha convocat a totes les capitals de província de l’Estat concentracions per al proper 26 de març sota el nom de “Recupera la teua sanitat”. Des de CGT de la Safor donem suport a la convocatòria de València que té lloc el proper dissabte a la plaça de l’Ajuntament de València a les 12 h". 

  Privatització encoberta

  CGT denuncia la privatització de sanitat que es produeix també a la Safor i que implica no donar un bon servei o externalitzar determinats serveis. Des de CGT i CAS es denuncia que la crisi sanitària provocada per la pandèmia ha servit d’excusa per negar el dret a la salut a una part important de la població durant molts mesos i per promoure la privatització el sistema sanitari públic.  Denuncien que, a més, durant aquesta crisi s’ha desaprofitat l’oportunitar de revertir les retallades que en el passat havia patit la sanitat pública i per resoldre els problemes estructurals que aquesta pateix. 

  "Les llistes d’espera cada vegada són majors mentre es tanquen llits d’hospitals i tampoc s’han millorat les condicions dels professionals sanitaris que pateixen de sobrecàrrega laboral. Això està generant el context per a que les assegurances privades intenten ampliar mercat. Donar un mal servei des de la pública és una forma de potenciar que la població que s’ho puga permetre es faça una assegurança privada de salut i tendir cap al model nordamericà on la sanitat pública només aten a persones en gairebé situació de pobresa. Les assegurances privades han tingut en 2020 i 2021 els anys de major creixement (més d’un 10% en els últims dos anys) i ja apleguen a més del 20% de la població", afirmen.

  Pujar