elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Jovi Esteve, meteoròleg: «De moment, 2024 ha començat sec i sense perspectives que vinga pluja»

Jovi Esteve, meteoròleg: «De moment, 2024 ha començat sec i sense perspectives que vinga pluja»
    MÉS FOTOS
    Jovi Esteve, meteoròleg: «De moment, 2024 ha començat sec i sense perspectives que vinga pluja» - (foto 2)

    La primera Tinenta d’Alcaldia i regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Emergència climàtica, Alícia Izquierdo, ha comparegut hui junt amb Jovi Esteve, meteoròleg i responsable del servei municipal Inforatge Gandia, per fer un resum de les dades climatològiques més destacades de Gandia durant 2023 i els últims anys.

    Fa ja quatre anys que el departament de Medi Ambient va recuperar el servei d'informació meteorològica. Així, l'empresa Inforatge, que té instal·lades dues estacions la teulada de l’antic edifici del Mercat Municipal, darrere de l’Ajuntament, i al poliesportiu del Grau, permet anticipar tots els fenòmens naturals que puguen suposar un risc per al municipi i alertar la ciutadania amb suficient marge de temps.

    A més, la mesura beneficia els agricultors, els pescadors o els clubs d’esports a l’aire lliure, que poden planificar millor les seues tasques, i a l'Ajuntament, que aconsegueix tindre una informació precisa de cara als actes que organitza al llarg de l'any.

    El mètode també afavoreix que el Govern local puga obtindre un seguiment meteorològic a temps real, un informe per si cal reclamar alguna cosa a les companyies d'assegurances, un sistema d'alertes propi i una pàgina web. A través de gandia.com, la gent pot consultar totes les dades recollides per les estacions (pluja, vent, temperatura, humitat, pressió, acumulats mensuals, anuals, etc.) i una previsió detallada per al dia de la cerca, l'endemà i les pròximes jornades. La web també inclou un apartat amb les dades històriques i un blog amb divulgació de temes meteorològics i mediambientals.

    «Al final, un Ajuntament vol saber que passarà al seu poble. Ací entrem nosaltres, que donem una atenció personalitzada i oficial. Fem seguiments de la ciutat nit i dia i tenim un telèfon de 24 hores disponible.», ha explicat Esteve sobre l'empresa.

    Quant a les dades, l’expert ha destacat que, des que Inforatge Gandia està a la ciutat, l'entitat ha fet 13 informes per a asseguradores. «Gandia és una zona amb una orografia molt delicada que sol tindre episodis molt violents. De fet, aquests són cada vegada més freqüents a causa del canvi climàtic», ha assegurat.

    Precisament, aquest fenomen és el que ha fet que, pràcticament cada dia dels últims estius hi haja nits tropicals, és a dir, amb termòmetres que no baixen dels 20°. «Fa trenta anys hi havia 10 o 12 nits així en 120 dies, hui en dia el nombre ha pujat de 100. A més, hem tingut entre 10 i 15 nits equatorials, és a dir, quan les nits no baixen dels 25°, una cosa impensable abans», ha assenyalat.

    De fet, en els últims 5 o 6 anys, no hi ha hagut temperatures que hagen baixat dels 0° i els estius ja no duren tres mesos, sinó quasi quatre. «Ara, la segona meitat de maig i la primera de setembre presenten característiques pròpies de l'estiu. S'està donant una desestacionalització provocada per l'escalfament global», ha afegit el meteoròleg.

    Respecte a la resta de xifres, al llarg de l'any la localitat va tindre ratxes de vent de vora 100 km/hora i, mentre que 2022 va ser l'any més plujós des que n'hi ha registres, 2023 va ser un dels anys més secs dels últims quaranta anys.

    «Hui en dia esteu aguantant gràcies a les precipitacions i als excedents de fa dos anys. De moment, 2024 ha començat sec i sense perspectives que vinga pluja», ha esmentat el meteoròleg.

     

    Pujar