elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UMH participa en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

La UMH participa en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

  ‘La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?’ és la pregunta sobre la qual debatran 14 equips d’estudiants en representació de les universitats del País Valencià i Catalunya, durant la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2024 de la Xarxa Vives d’Universitats. La Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) participarà amb l'IES VICTORIA KENT, que va guanyar la fase local el febrer passat. L'esdeveniment se celebrará del 17 al 19 d’abril, en a la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de la Universitat Jaume I (UJI). 

  Durant tres dies, un centenar d’alumnes intervindran en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza la llengua pròpia. La qüestió d’enguany tracta un tema polèmic i d’actualitat on han de defensar tant la posició a favor com la posició en contra.

  A la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat participen els centres docents que han guanyat en les fases locals prèvies que s’han celebrat en les universitats de referència. En la fase final de la competició, es donen cita els següents equips: Universitat Miguel Hernández d’Elx – IES Victoria Kent d’Elx; Universitat Abat Oliba CEU – Col·legi Pare Manyanet Les Corts de Barcelona; Universitat d’Alacant – IES Enric Valor de Castalla; Universitat Autònoma de Barcelona – Col·legi Pare Manyanet Sant Andreu de Barcelona; Universitat de Barcelona – Institut Pedralbes de Barcelona; Universitat de Girona – Centre Escolar Empordà de Roses; Universitat Internacional de Catalunya – Escola Pia de Calella; Universitat Jaume I – IES Benigasló de la Vall d’Uixó; Universitat de Lleida – Jesuïtes Lleida · Col·legi Claver; Universitat Politècnica de València – IES Pere Boïl de Manises; Universitat Pompeu Fabra – Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès; Universitat Rovira i Virgili - Institut Dertosa de Tortosa; Universitat de València – IES Ramon Llull de València; i Universitat de Vic · Universitat Central de Catalunya – Institut La Salle de Manlleu.

  Durant dos dies, se celebrarà la fase eliminatòria entre tots els equips participants, mentre que en la darrera jornada s’enfrontaran els dos equips classificats amb més puntuació. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, tindran en compte en la seua valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena. En la deliberació, el jurat decidirà l’equip campió, l’equip subcampió, i el millor orador/a de la lliga.

  Els caps de jutges seran la coordinadora de Política Lingüística de la Universitat de les Illes Balears, Rosa Calafat Vila; la escriptora, guionista i experta en comunicació eficaç i creativa Fani Grande Serrano; el professor de l'àmbit social i del taller de pensament del CFPA Jordi de Sant Jordi de la Vall d’Uixó Vicent Rebollar Cubell; i el professor de valencià Toni Vizcarro Boix.

  A més, els jutges seran la professora de geografia i història Isabel Calvo Gil; la traductora, correctora i docent de català com a llengua estrangera Aina Cendra i Senent; i la periodista, consultora i formadora en comunicació empresarial Gema Font Broch. Així mateix, seran jutges el consultor de comunicació i periodista Ximo Gòrriz Plumed; el assessor tècnic docent del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, catedràtic d’ensenyament secundari de llengua catalana i literatura i escriptor Vicenç Llorca Berrocal; i la periodista especialitzada en ràdio i responsable de comunicació a l’Associació Conquistando Escalones Beatriz Salas Luna. També, seran els encarregats de deliberar la llicenciada en dret, experta en cooperació internacional i inclusió social Dolores Marco Montó; el doctor en filologia, catedràtic de literatura i escriptor doctor en filologia, catedràtic de literatura i escriptor; i el historiador i escriptor Antoni Pitarch Font. A més a més, seran jutges la escriptora i comunicadora Irene Rodrigo Martínez; el assessor jurídic de la Federació Balear de Confraries de Pescadors i participant a la Lliga de Debat Universitària 2016, 2017 (premi de millor orador) i 2019 Sebastià Salas Serra; i la advocada del sector de responsabilitat civil i assegurances i administradora concursal Núria Sanz Figueras. Finalment, seran jutges, també, el tècnic de gestió de la Fundació Escola Valenciana Ismael Vicedo Madrazo; i la professora de geografia i història, gestora i activista cultural Pilar Vidal Monferrer

  Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats comunicatives pel seu futur professional.

  La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una iniciativa de la Xarxa Vives d’Universitats, amb la coorganització d’Escola Valenciana al País Valencià. L’activitat compta amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la Generalitat de Catalunya i el suport del Govern d’Andorra.

  Pujar