elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les festes del barri Sant Hipòlit, una tradició de setembre

Les festes del barri Sant Hipòlit, una tradició de setembre

  Arriba setembre i amb ell, les festes del barri de Sant Hipòlit. 49 anys després, els veïns i veïnes del barri segueixen promocionat aquestes festes de carrer, un tradició que ha passat de pares i iaios a fills i nets.

  Com és habitual, les festes duen tota una setmana de preparació, així doncs al ritme de la dolçaina i el tabal de la colla Mal Passet, durant tota la setmana hi haurà assaig de danses, a partir de les 9 de la nit: els dansadors i dansadores, que no són altres que els propis veïns, assagen les dansades que divendres oferiran al públic: la dansà de Cocentaina, l’u i el 2, el còrrega al conill, la folia, el fandango i la dansà del barri composada per Rafael Lledó i amb els quadres de ball creats per Milagro Jordá i Carme Insa.

  Des de xiquets fins a majors, tots són benvinguts per a ballar i mantindre així el folklore de balls tradicionals i de carrer.

  Les danses seran divendres 8 de setembre, a les 8:30 de la nit començaran amb el pasacarrer i ja després, al carrer Madre Cayetana, es ballaran totes les dansades assajades durant aquestos dies. Després hi haurà sopar de carrer amenitzat per la colla Mal Passet.

  La jornada sabatina inclou la gaspatxà per a dinar i també a partir de les 8.30h de la nit l’entraeta festera: maseros i esquadres de negres ocuparan les dos arteries principals del barri, acompanyats de bona música en directe i algun que altre numerat que arranca el somriure del públic assistent. Després, sopar de carrer amb xaranga.

  El diumenge de matí, a les 8 la despertà i a les 9 diana masera pels carrers de costum. Seguiran amb l’esmorza i a les 12h Missa de campanya a intenció dels veïns i veïnes difunts del barri. Finalitzada l’Eucaristia, hi ha el temps justet per arrimar-ho tot i preparar-se per a la batalla, les municions mangueres i globus: és la guerra d’aigua enfrontant la part alta del barri contra la part baixa, a la fi, guanyen les rises i una bona remulla per a tots els participants.

  El diumenge avança amb el dinar de carrer, una bona paella que tancarà el cap de setmana fester.

  Des del barri Sant Hipòlit animen a la gent a acompanyar-los en tots questos actes que organitzen, perquè la festa necessita del públic i tots els qui allí s’acosten es sentiran com a casa, mantenint així tradicions de poble, com les festes dels carrers on l’harmonia, la cordialitat i el fer-s’ho tot entre uns i altres són els grans protagonistes.

  Tanmateix des del barri s’agraeix la col·laboració de la regidoria de Tradicions de l’Ajuntament de Cocentaina i tota la infraestructura de taules, cadires i llum que facilita així també, com la col·laboració de Caixa Ontinyent.

  Pujar