elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Elena Solanas presenta la vida de Florencio Pla ‘La Pastora’ a Cocentaina

Elena Solanas presenta la vida de Florencio Pla ‘La Pastora’ a Cocentaina
  • El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica va presentar el passat 22 de març aquesta biografia en la Biblioteca Municipal, un recerca de vora dues dècades per a descobrir el passat familiar

MÉS FOTOS
Elena Solanas presenta la vida de Florencio Pla ‘La Pastora’ a Cocentaina - (foto 2)
Elena Solanas presenta la vida de Florencio Pla ‘La Pastora’ a Cocentaina - (foto 3)

La història familiar i el desig per recuperar una dignitat furtada és el que hi ha darrere de l’última presentació realitzada pel Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina. El passat 22 de març, la Biblioteca Municipal de la capital del Comtat va acollir la presentació del llibre Florencio Pla ‘La Pastora’, la primera publicació d’Elena Solanas, neboda del protagonista, un recull de quasi vint anys d'investigacions que li han permés obtindre una àmplia informació de tot el que envoltava al seu oncle i a aquella època, fins al punt de convertir-se en tota una experta en maquis.

La història de Florencio Pla, conegut com ‘La Pastora’, pel seu ofici, és la història d’una vida difícil, en primer lloc, per una malformació genital congènita, al que s’hi va sumant en el transcurs de la seua vida haver viscut una Guerra Civil i els seus anys posteriors.

Ara, a través d’aquest llibre, no solament es coneix més al voltant d’aquesta figura tan coneguda del nord de Castelló, sinó que s’erradiquen tots aquells mites que en el transcurs del temps han anat aflorant al voltant de Florencio Pla. En paraules de l’autora, “prou del mite, prou del personatge creat sobre ell, ara la gent sabrà la veritat”.

La presentació també va tractar temes com repressió, l’obtenció de testimonis i tot el gran treball que això suposa, principalment, per la por que hui dia encara tenen moltes de les persones que van patir aquella època i, especialment, per la por que va infondir la Guàrdia Civil, tal com afirma Solanas. No obstant això, i amb aquesta publicació, les peces del trencaclosques ja estan més juntes, això sí, aquesta “guerrillera”, ja anuncia que la seua investigació no cessa ací.

Amb tot, des del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina persisteix el treball per tal de donar visibilitat a aquelles històries silenciades, a saber la veritat i la història recent d’Espanya que ha estat ocultada i manipulada pel franquisme. En aquest sentit, des de l’associació memorialista també s’impulsen altres activitats, com ara el Cicle de Cinema per la Transició, que finalitza el pròxim 7 d’abril en la seu del Club d’Amigues i Amics de la Unesco, amb la projecció de l’obra audiovisual Pasos.

Pujar