CASTELLÓN | SANITAT I SALUT

Castelló començarà a l'abril les obres del nou Centre de Salut de Sequiol

CARLOS MEDINA - 14/03/2023

L'ambulatori donarà assistència a entre 8.000 i 10.000 habitants i descongestionarà Palleter, encara que no s'espera incorporar nou personal

El futur Centre de Salut Sequiol de Castelló de la Plana iniciarà les seues obres a mitjan mes d'abril i obrirà les seues portes al gener de 2023, ja que entre gener i desembre començarà la transferència de les targetes sanitàries que s'atendran ací.

Així ho ha anunciat el conseller, Miguel Mínguez, després de realitzar aquest matí una visita al local que albergarà aquestes noves instal·lacions.

El nou Centre de Salut Sequiol, que costarà dos milions d'euros, es convertirà en el dotzè ambulatori de Castelló i donarà assistència a entre 8.000 i 10.000 persones, que actualment tenen el servei en el centre de Palleter, un dels més congestionats de la ciutat.

Cal recordar que el centre de salut que hi havia en la zona, el de Constitució, va haver de tancar al no complir els requisits mínims durant la pandèmia, per la qual cosa els veí de la zona van començar a ser atesos en el centre de Palleter.

No obstant això, el conseller ha avançat que no es planteja incorporar nou personal per a treballar en aquest nou centre de salut: “D'entreu tenim personal suficient, la personal l'única cosa que farà serà desplaçar-se”.

Com serà el nou centre de salut?

El centre es realitzarà sobre una superfície total de 896,50 m² en diversos locals situats en l'avinguda Borriana escaira amb el carrer Herrero de la ciutat.

Tindrà set consultes mèdiques, sis consultes d'infermeria i una polivalent; una consulta de pediatria, una altra d'infermeria pediàtrica i una tercera que podrà tenir diferents usos.

A més, comptarà també amb una àrea d'extraccions i tractaments, una altra destinada a Treball Social i les preceptives zones administratives, de recepció i de magatzem.

A més, comptarà amb llum natural i xicotets patis interiors amb vegetació, en obrir-se el celobert del llit per a generar un espai més diàfan i acabar amb la sensació d'enclaustramiento que es podria produir en aquest baix.

La zona de pediatria, per part seua, se situarà al costat de les vidrieres del carrer per a no haver d'entrar els pacients infantils per dins de les instal·lacions.

“Amb aquesta nova ubicació, la ciutadania comptarà amb quasi el triple d'espai assistencial que amb l'antic consultori Constitució i rebrà més dotació de serveis en passar de ser un consultori a un centre de salut, per la qual cosa tindrà més consultes i més personal sanitari”, ha explicat Miguel Mínguez.

Vuit mesos d'execució

La duració estimada de les obres, segons arreplega el plec de licitació, és de 8 mesos des de l'inici dels treballs, previst per a abans d'un mes.

El conseller de Sanitat ha estat acompanyat per la secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés; el director general d'Alta Tecnologia, Inversions i Infraestructura, Jaime Peris, i la directora general d'Assistència Sanitària, María Amparo García Layunta.

També han estat presents el director territorial de Sanitat a Castelló, Edelmiro Sebastián, i el gerent del Departament de Salut de Castelló, Ricardo Tosca, al costat de la resta de membres de l'equip directiu: el director econòmic, Domingo Javier Fabra; la directora mèdica d'Atenció Primària, Raquel Tena; la directora d'Infermeria d'Atenció Primària, Inmaculada Fabregat; el cap de zona bàsica i coordinador mèdic, Fernando Royo, i la coordinadora d'Infermeria, Amparo Esplugues. L'acte ha comptat així mateix amb l'assistència de representants de la corporació municipal i d'associacions veïnals.

Altres inversions en el departament de salut

El futur Centre de Salut Sequiol de Castelló de la Plana és una de les inversions previstes en el departament de l'Hospital General Universitari de Castelló, on s'han executat inversions que ascendeixen a 31.502.838,4 euros des de 2015.

A més, per a 2023, s'han pressupostat 13,4 milions euros per a l'Hospital, amb una inversió en l'ampliació i reforma del Servei d'Urgències o l'ampliació del bloc quirúrgic, i altres 3,9 milions d'euros per a Atenció Primària.

En tecnologia sanitària, el departament ha rebut, a través del Pla d'Inversió en Equips d'Alta Tecnologia (INVEAT), equipament valorat en 3.223.440 euros. El muntant total es desagrega en 2 ressonàncies magnètiques per valor de 2.069.100 euros i 2 TAC (1.154.340 euros).

Els treballs d'adequació de les sales del soterrani per a albergar les dues noves ressonàncies ja han conclòs, i el muntatge de la primera màquina s'inicia aquesta setmana. Per a no interferir ni interrompre el servei, s'ha planificat desmuntar-la i reemplaçar-la i, finalitzat aqueix procés, repetir la mateixa operació amb la segona.

Paral·lelament, s'estan executant els treballs d'adequació per a instal·lar el segon TAC (el primer ja està en funcionament) i un nou angiógrafo, el més avançat d'Europa.

Les obres es desenvolupen segons els terminis marcats, amb el que els equipaments podrien arribar aquest mateix mes o a principis d'abril. S'estan realitzant en les antigues sales de Rehabilitació, annexes al Servei de Radiologia, per la qual cosa el Servei de Radiologia es veurà ampliat amb aquests nous equips.

A més, en els últims mesos, també s'ha instal·lat el robot Da Vinci que permet l'assistència quirúrgica robotitzada a un total de 300 pacients a l'any en les especialitats d'Urologia, Cirurgia General, Ginecologia i Otorrinolaringologia, entre altres.

En tota la Comunitat Valenciana, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública està executant obres per més de 400 milions d'euros, enfront dels 12 que es van invertir en 2015.

MÉS FOTOS