CASTELLÓN | SANITAT I SALUT

Castelló analitza la presència de la covid-19 en aigües residuals per a reforçar la seua detecció temprana

ELPERIODIC.COM - 19/05/2020

El virus no té capacitat d'infecció a través de l'aigua i aquest estudi pretén propiciar un sistema d'alerta davant possibles rebrots

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló i l'empresa concessionària en la gestió de l'aigua (FACSA) impulsen un estudi en el qual analitzen la presència de la covid-19 en les aigües residuals de la ciutat amb l'objectiu de reforçar la detecció temprana. El coronavirus pot conservar en l'aigua el seu material genètic i no té cap capacitat d'infecció a través de la mateixa i la finalitat d'aquesta investigació és aportar dades que milloren els tractaments de prevenció i propicien un sistema d'alerta.

El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha visitat aquest dimarts l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Castelló i ha comprovat l'evolució del projecte, denominat “Covid Water” i que compta amb l'aval del Centre Superior d'Investigacions Científiques. Ha destacat “la importància de la investigació per a ajudar a previndre i contindre possibles rebrots de la pandèmia” i ha subratllat que el coneixement de l'existència de la covid-19 pot aportar informació d'on més contagis es produeixen a la ciutat i desenvolupar un sistema de detecció primerenca.

Aquest projecte consta d'una plataforma digital que va integrant mostrejos del clavegueram i dels processos de depuració en el terme municipal de Castelló. També és objecte d'estudi la línia d'aigües i fangs de l'Estació Depuradora.

Des de la concessionària destaquen que s'analitzaran, així mateix, les xarxes de sanejament d’àrees industrials o que concentren una important densitat de població.

L'Ajuntament porta anys col·laborant amb la UJI per a estimar el consum de drogues, fàrmacs i hormones en la població a partir de mostres recollides sobre les aigües residuals de la depuradora.