POLÍTICA

El I Pla Biennal de Transparència de la Generalitat finalitza amb un grau de compliment del 90%

ELPERIODIC.COM - 25/07/2022

L'elevat nivell d'execució posa de manifest l'avanç important en la consolidació de les polítiques públiques en matèria de transparència durant els darrers tres anys

El pla és l’instrument de planificació i avaluació de les polítiques de la Generalitat en matèria de bon govern, transparència, accés a la informació pública i dades obertes

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha publicat els resultats del I Pla Biennal de Transparència de la Generalitat 2019-2021, que ha finalitzat amb un grau de compliment del 90%. Aquest elevat nivell d'execució posa de manifest l'avanç important en la consolidació de les polítiques en matèria de transparència durant els darrers tres anys.

El pla és l'instrument de planificació i avaluació de les polítiques de la Generalitat en matèria de bon govern, transparència, accés a la informació pública i dades obertes, àrees que han estat valorades durant tota la vigència del pla a través de 89 accions han desenvolupat entre 2019 i 2021.

En aquest sentit, de les 89 accions avaluades, se n'han completat 75, 7 es troben en una fase avançada, 5 s'han iniciat, mentre que només 2 estan pendents d'inici.

Cal ressaltar, que malgrat el context provocat per la COVID-19 que ha suposat una dificultat afegida i un repte a totes les polítiques, s'ha continuat aprofundint a través d'accions de caràcter transversal en què han treballat les diferents conselleries.

Nous mecanismes de transparència

En aquest sentit, el I Pla Biennal de Transparència de la Generalitat ha suposat la implantació i consolidació de mecanismes com la plataforma GVA GIP, orientada a destacar la importància del dret a saber i com fer-ho efectiu, fet que ha suposat un increment de sol·licituds resoltes d’accés a la informació pública i en un termini més curt de temps.

Alhora, s'ha creat el portal de Dades Obertes, un espai on la Generalitat publica en formats oberts les dades que produeix com a resultat de les activitats en l'exercici de les seues competències amb l'objectiu que la ciutadania hi puga accedir de forma lliure i gratuïta a les dades públiques per a la reutilització. Un mecanisme que, en definitiva, reforça la transparència i millora la rendició de comptes de la Generalitat.

En el marc del pla s'ha millorat la visualització de les dades, cercadors i criteris qualitatius de la informació que ofereix la Generalitat, actuació orientada a la major usabilitat i comprensibilitat de la mateixa.

S'ha reforçat alhora la xarxa d'aliances per al foment de la cultura de la transparència amb les universitats públiques, el món local i les entitats privades a través d'iniciatives com TEP, plataforma creada per facilitar a les entitats privades el compliment de les obligacions de transparència.

Una altra de les accions avaluades positivament ha estat el protagonisme del portal GVA Oberta com a mitjà d'accés a la informació de l'administració i la rendició de comptes, com ha passat amb l'accés a la informació sobre la COVID-19 durant la pandèmia.

També s'han impulsat iniciatives de caràcter innovador orientades a la participació ciutadana, com ara el portal GVA Participa, els primers pressupostos participatius de la Generalitat o els premis Participa Acció.

El I Pla Biennal de Transparència de la Generalitat 2019-2021, aprovat pel Consell l'abril del 2019, es va dissenyar amb l'objectiu de consolidar i aprofundir en la política de transparència, amb la vocació d'impulsar la cultura de la transparència al si de la pròpia Generalitat i de la societat valenciana.

Els resultats de l'informe final d'avaluació es van presentar el 5 de juliol passat a la reunió de la Comissió Tècnica de Coordinació en matèria de transparència de la Generalitat.