Castellano

Les Festes del Poble de Bellreguard obrin el programa a tots els públics i reivindiquen la figura pròpia dels Pedacets

  El vestíbul de l’Ajuntament de Bellreguard va acollir la nit de divendres la presentació oficial del programa i la imatge de les Festes del Poble, que comencen el proper cap de setmana i arriben carregades de novetats.

  La presentació va córrer a càrrec de l’alcalde, Àlex Ruiz, i la regidora de Cultura Festiva, Lorena Peiró, i va concitar la presència d’un nombrós públic. Hi van participar, també, el president de l’Associació de Moros i Cristians, Eusebio Martínez, i l’autor de la imatge de l’edició d’enguany de les festes, Adrià Sanfèlix.

  Una vegada donades a conéixer la programació i la imatge de les Festes del Poble, es va procedir a presentar la marxa processional ‘Sant Miquel Arcàngel’ amb la presència del seu autor, el director de la banda de l’Agrupació Artístic-Musical Santa Cecília de Bellreguard, Eugeni Llopis. La peça serà estrenada per la banda bellreguardina en la processó del dia de Sant Miquel. L’acte va concloure amb la inauguració d’una exposició, ‘Pedacets 1996’, amb imatges del fotoperiodista Ximo Ferri, qui va desitjar que el públic puga gaudir de les instantànies “igual que vaig gaudir jo fent-les”.

  Valoritzant els Pedacets

  I és que la reivindicació dels Pedacets és una de les apostes d’aquestes Festes del Poble 2019. Amb l’esmentada exposició fotogràfica, que recull imatges realitzades per Ximo Ferri per al diari Levante-EMV l’any 1996 i es pot visitar en la planta baixa de la Casa de Cultura, i amb altres activitats incloses en la programació.

  La tradició dels Pedacets és pròpia i exclusiva del poble de Bellreguard. Acompanyats per la banda del Tio de la Porra, eixiran el dia 25 a traure dels centres educatius a l’alumnat, com és costum. Després, a las 12.30h es presentarà el mural ‘El somni De Pedacets’, obra de Toni Espinar, sobre el llenç de la Llar dels Jubilats.

  El dia d’abans, dimarts 24, s’estrenarà l’espectacle familiar ‘Pedacet i la seua carraca’, per Ni Fu Ni Fa Contacontes.

  També la imatge de les Feses del Poble 2019 obra d’Adrià Sanfèlix també ha estat dissenyada amb motius dels Pedacets.

  Més per als més menuts

  L’augment del nombre d’activitats preparades per als xiquets i xiquetes és un altre dels trets de la programació d’enguany. De fet, seran un total de 5 els espectacles a oferir per als més menuts, fronts als 3 que hi va haver l’any anterior.

  Nou model musical

  “El que volem és que allò que ens gastem totes les bellreguardines i bellreguardins repercutisca i siga aprofitat per totes i tots”, va assenyalar l’alcalde, Àlex Ruiz. Per això, obrir les festes del poble a totes les edats i públics és una altra de les línies del programa, que es materialitza també en un canvi en el model musical. Enguany s’aposta per la programació de concerts, que toquen els diferents pals de la música.

  Així, passaran per Bellreguard el rock -més o menys dur- i el rap, la lírica o la música  electrònica, entre altres. Així, el 24 de setembre tindrà lloc la ‘Nit més jove’, amb els DJ Sergi Night i Plan B. El 25 serà la ‘Nit del tribut’, amb el repertori de Fito & Fitipaldis interpretat per La Sede. La ‘Nit clàssica’, el dia 26, oferirà l’espectacle Casta Diva, un memorial a Montserrat Caballé que tindrà com a soprano a la seua filla, Montserrat Martí Caballé. ‘La Nit més nostra’ (divendres 27) es dedica a la música més actual i en valencià, amb Capa de Plàstic, Pupil·les i Ebri Knight. Per últim, el dissabte 28 arriba ‘La nit on tot s’acaba’, un fi de festa musical amb Prozak Soup i Chimo Bayo.

  Moros i Cristians

  A partir del dijous 26 arranquen les festes de Moros i Cristians i, enguany, arriben amb una novetat important. Les capitanies mora (Filà Abd Al-Raman) i cristiana (Filà Espèrcius) recuperen per a representar-los en l’acte de les Ambaixades (divendres 27) els textos originals, recentment trets a la llum per una investigació de l’historiador bellreguardí Juan Antonio Torres Cremades.  Són els textos que s’utilitzaven en l’acte de les ambaixades entre 1905 i 1923, i són obra del practicant bellreguardí Vicent Gregori Costa.

  Els textos originals de les Ambaixades es conservaven en mans de Vicent Ripollés Gregori, besnet del seu autor. Ara han estat adaptats per a reestrenar-los en les Ambaixades d’enguany.

  Per altra banda. el programa de Moros i Cristinans assolirà el seu punt àlgid en la nit del dissabte 28, quan tindrà lloc l’Entrada dels Bàndols Cristià i Moro, des de les 18 hores.

  Pujar