Castellano

Un espectacle itinerant traurà al carrer als Pedacets com a acte simbòlic de les festes

Un espectacle itinerant traurà al carrer als Pedacets com a acte simbòlic de les festes
  • El muntatge, a càrrec de la companyia valenciana Teatro de lo Inestable, es realitza aquest dijous per primera vegada i tindrà lloc cada any en la vespra de les Festes del Poble

Enguany no hi han Festes del Poble de Bellreguard, cancel·lades per la crisi sanitària, però la figura exclusiva i representativa dels Pedacets eixirà igualment al carrer. Serà amb una proposta escènica encarregada per l’Ajuntament a la companyia valenciana Teatro de lo Inestable, i que a partir d’ara es representarà cada any en la vespra de les festes.

La disbauxa dels Pedacets és el nom d’aquest espectacle itinerant que tindrà lloc per primera vegada aquest dijous 24 de setembre. És una iniciativa més de les polítiques impulsades per les regidories de Patrimoni i Cultura Festiva per a la recuperació i promoció de la figura dels Pedacets com a personatge singular de Bellreguard.

Els Pedacets tenen a Bellreguard l'encàrrec local de traure la xicalla de les escoles al matí de la vespra de festes, de les Festes del Poble. Segons l'historiador local, Miquel Escrivà, “al nostre poble «els pedacets» estan lligats a la celebració de la festa de carnestoltes. Dues eren les manifestacions de la festa de carnestoltes al poble: els cudolets i les carassetes o pedacets. Una cudolada és un atac feridor, però literàriament forma part en la nostra literatura d’un gènere poètic de la sàtira molt antic. Fer cudolets es deia a parlar amb una veu desfigurada i amagant-se per a manifestar faltes comeses per un altre, o per fer-ne burla. Era com diu el refrany: Treure els pedacets d’algú al sol (retreure els seus defectes públicament o a crits). Al principi de la celebració de carnestoltes colles de joves, amb la cara tapada (carassa) i disfressats (pedacet), en pla burleta establien un diàleg entre ells, a prop de la casa del veí o veïna, del qui volien publicar notícies veres o falses per tal de desacreditar-lo.

La celebració de carnestoltes va estar prohibida durant més de quaranta anys i, com a conseqüència, la tradició que envoltava aquesta festa de disbauxa. Quan Bellreguard recupera el caràcter popular de les seues festes majors es va considerar oportú incloure en la desfilada de l’inici de les festes la figura dels pedacets, això sí, deslligada del carnestoltes i portant una màscara i la disfressa, tan original i acolorida, feta amb trossos petits de tela (pedacets) de mil i un colors, tot recordant la semblança original.

Avui és la xicalla qui més gaudeix d’aquesta festa ja que els Pedacets, junt amb el Tio de la Porra, amb la seua desfilada són el pòrtic del període festiu en recollir a tots els alumnes dels centres escolars donant per finalitzades les classes i encetant el període vacacional de les festes.”.

Per aprofundir en la reinvidicació del personatge de «Els Pedacets» calia dotar-lo de contingut, i quin millor contingut que la seua essència com a personatge burló. Per la qual cosa, La disbauxa dels Pedacets s'embolcalla en la sàtira i anualment centrarà la seua temàtica en l'actualitat local. Enguany no podia passar desapercebuda la borrasca Glòria, els seus efectes sobre la platja de Bellreguard i la reflexió del seu alcalde llançant el debat sobre «la construcció de la mà de la natura i no contra la natura» que tanta repercusió mediàtica continua tenint a dia de hui.

Un espectacle itinerant el qual començarà a les 19h dintre del saló d'actes de la Casa de la Cultura de Bellreguard i podrà ser seguit en directe per streaming connectant-se a les xarxes municipals youtube.com/bellreguardnet i facebook.com/AjBellreguard

Tot seguit hi haurà tres representacions en la plaça del 9 d'Octubre a les 19'30h, la plaça Major a les 20'00h i la plaça del Mercat (Clot de l'Era) a les 20'45h. Cal manifestar que les representacions seran idèntiques perquè puguen ser gaudides pel màxim nombre de persones, pel que no caldrà que la gent es desplace d'un espai a d'altre.

Pujar