Castellano

Bellreguard culmina el procés per convertir-se en municipi Amic de la Infància Unicef

Bellreguard culmina el procés per convertir-se en municipi Amic de la Infància Unicef
  • L’Ajuntament ha presentant ja la seua candidatura a l’organisme internacional per a obtindre el reconeixement després de quatre anys d’intensos treballs

Més de quatre anys d’accions i d’intens treballs acaben de desembocar en la sol·licitud formal per a la declaració de Bellreguard com a Municipi Amic de la Infància per part d’Unicef. L’Ajuntament culmina així, amb la presentació de la seua candidatura davant l’organització internacional, una tasca que va començar en la passada legislatura des de la convicció que cal involucrar a la infància i a l’adolescència en processos participatius de decisió en l’esfera pública, i baix l’impuls de l’aleshores regidor de Participació Ciutadana i hui alcalde, Àlex Ruiz.

Fa poc més d’un any que l’Ajuntament de Bellreguard va aprovar, en un ple municipal del 22 de gener de 2020, encetar el tràmit per a presentar la candidatura. No obstant això, ho feia amb la feina ja avançada, atès que durant els anys anteriors s’havia estat treballant per anar complint amb els diferents requisits exigits per Unicef per a presentar candidatura, com ara ser prèviament municipi aliat de la Infància (Bellreguard ho és des del 3 d’abril del 2017); comptar amb un Consell Municipal de Xiquetes i Xiquets almenys dos anys (es va constituir el 19 de novembre del 2016); constituir una comissió interna de seguiment i control del pla (es va fer el 23 de juliol del 2019); o redactar un diagnòstic i un Pla d’Infància i Adolescència, feines que es van dur a terme des de l’any 2018.

Tot aquest treball té encara més valor si es té en compte que s’ha fet amb recursos propis (sota la coordinació de la tècnica de Joventut, Gemma Pellicer, i la dinamitzadora del Consell de Xiquetes i Xiquets, Alba Àngel) i amb dificultats sobrevingudes com l’actual crisi sanitària, que ha endarrerit els terminis. I des d’un municipi d’un tamany sensiblement menor, per exemple, que els 14 pobles i ciutats valencians que ja disposen d’eixa declaració. El menor d’ells és la Pobla de Farnals, amb prop de 8.000 habitants.

Per a fer realitat la candidatura, s’ha seguit des de l’inici un procediment participatiu. “Hem comptat amb tots els agents del poble que tenen a vore amb la infància i la joventut, com ara les associacions o els centres educatius”, explica la tècnica Alba Àngel.

I s’ha comptat, sobretot, amb els xiquets, xiquetes i adolescents. Fins i tot amb els joves, ja que s’ha aprofitat que calia fer un diagnòstic i Pla d’Infància i Adolescència per a fer-ho extensiu també a la joventut. “És precisament en aquestes edats, des de menuts, on cal començar a actuar” per a poder fer de Bellreguard “un poble viu i implicat, on les polítiques es facen per a les persones, però també des de les persones a les quals van adreçades, en aquest cas xiquetes, xiquets, adolescents i joves”, resum l’alcalde, Àlex Ruiz.

Pel que fa a la Participació Ciutadana, el regidor responsable de l’àrea, Juanjo Giner, remarca que “participar des de menuts és la millor garantia per a formar una ciutadania compromesa, educada en valors, amb l’objectiu de conformar una societat veritablement democràtica”.

Pujar