elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament d’Alzira commemora de nou el Dia Internacional de la Llengua Materna

L’Ajuntament d’Alzira commemora de nou el Dia Internacional de la Llengua Materna
  • La campanya anima a parlar valencià a través d’adhesius, cartells i camisetes, a més de divulgar el patrimoni natural alzireny

Amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, que es celebra el 21 de febrer, les regidories de Cultura, Educació i Infància i Patrimoni duen a terme una campanya per a promoure el valencià.

Des del SERVAL, el Servei Alzireny de Promoció i Ús del Valencià, s’ha preparat una nova edició de la campanya de la llengua materna dirigida a la xicalla i la joventut, perquè utilitzen i estimen la nostra llengua. Per tal d’arribar-hi, els regidors de Cultura i Educació, Israel Pérez i Virtuts Piera, visiten els centres educatius per a entregar-los un cartell de la campanya, adhesius i una camiseta amb el lema «Estudiem, parlem, treballem… en valencià».

Materials divulgatius

El cartell amb el lema «L’alegria de viure en valencià» s’ha tret dels dibuixos que han fet en les escoles Lluís Vives (9 dibuixos) i Alborxí (38 dibuixos) i l’institut José María Parra (7 dibuixos). Els dibuixos que s’han utilitzat en la campanya han sigut els d’Irune García Larreta i Fernando Pascual Belda, del Parra, i tots els dibuixos es poden veure de vesprada exposats en la Gallera del 19 al 23 de febrer.

Pel que fa als adhesius, enguany, de més a més de contindre modismes ben genuïns com «quin desfici» o «pensat i fet», incorporen textos estellesians amb motiu del centenari de l’escriptor, com ara «No ser res sinó s’és poble».

El regidor de Cultura, Israel Pérez, seguint el compromís internacional de la UNESCO de promoure el plurilingüisme i la diversitat idiomàtica i evitar així la desaparició de llengües, assegura que «volem fer una defensa de la llengua pròpia d’Alzira i ens comprometem a potenciar-la i fer-la servir en les nostres àrees i competències».

Juguem amb la llengua

Enguany també hi ha el concurs Juguem amb la llengua. Un concurs de fotografia, en Instagram, en què qui participe (majors de tretze anys) ha de crear una imatge que represente una frase feta en valencià, pujar-la a Instagram amb l’etiqueta #CulturaQueTransforma i etiquetar el compte de l’ajuntament @ajuntalzira, fins al dia 21 de març; entre les publicacions que es facen es sortejaran vint camisetes.

Conéixer la llengua d’Alzira i conéixer on vivim

La Regidoria d’Educació i Infància organitza, amb Pura Santacreu, catedràtica de Valencià, «La Murta va a l’escola», taller en què es dona a conéixer el paratge de la Murta i que es fa a les escoles del 19 al 29 de febrer i de l’1 al 8 de març.

Des del Departament de Patrimoni i el Departament d’Educació i Infància també fan una xarrada al voltant de la Murta, el dimecres 21 a les 19.30 hores al MUMA. Hi participa Xavi Blasco, de l’Associació Amics de la Murta, Pura Santacreu i Agustí Ferrer, director del MUMA. També hi assistixen la regidora d’Educació i Infància, Virtuts Piera, i el regidor de Patrimoni, Xavier Pérez.

Finalment, el programa d’Alzira Ràdio «Parlar per parlar», dedicat a la llengua pròpia, al valencià, té com a protagonista l’efemèride, la llengua materna, de la qual parlen el regidor de Cultura i responsable del Serval, i Pura Santacreu.

Pujar