elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Mancomunitat de la Ribera Alta presenta a Algemesí l’exposició de les torres àrabs de la Ribera digitalitzades i impreses en 3D

La Mancomunitat de la Ribera Alta presenta a Algemesí l’exposició de les torres àrabs de la Ribera digitalitzades i impreses en 3D
  MÉS FOTOS
  La Mancomunitat de la Ribera Alta presenta a Algemesí l’exposició de les torres àrabs de la Ribera digitalitzades i impreses en 3D - (foto 2)
  La Mancomunitat de la Ribera Alta presenta a Algemesí l’exposició de les torres àrabs de la Ribera digitalitzades i impreses en 3D - (foto 3)

  La Mancomunitat de la Ribera Alta, des del seu departament de digitalització de patrimoni, ‘Riberana’, ha presentat aquest matí una exposició de torres àrabs de la Ribera digitalitzades i impreses a escala en tres dimensions en el mercat d’Algemesí, lloc on s’ubica l’oficina comarcal Ribera Turisme.

  La mostra inclou la impressió 3D de la Torre d’Antella, Torre d’Alèdua (Llombai), Torre d’Alfarp, Torre Ràcef (Almussafes), Torre Mussa (Benifaió), Torre de la Plaça (Benifaió), Castell de Montroi, Torre dels Coloms (Monestir de Santa Maria de la Murta, Alzira). L’acte ha comptat amb l’assistència de representants dels seus ajuntaments, entre ells Marta Ortiz, alcaldessa de Benifaió, i Antonio Alejandro Carrascosa, primer edil de Montroi, i el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Pelaez, qui ha obert l’acte destacant que el treball de digitalització de ‘Riberana’. “És un exemple de bona pràctica a nivel internacional i que aquestes torres són un símbol per a la nostra comarca i la nostra historia”. El president ha convidat als ajuntaments a poder acollir aquesta exposició: “no descartem que aquesta mostra puga arribar a altres municipis”.

  A continuación, Pablo Rodríguez, professor titular de la Universitat Politècnica de València dintre del departamento d’expressió gràica i arquitectònica, ha declarat que les torres de la Ribera es mereixen aquest reconeixement i aquesta posada en valor. “Les torres són unes autentiques supervivents. Aquestes particulars edificacions marcaven la diferencia entre la vida i la mort”, ha explicat. També ha remarcat que les torres han tingut diferents usos al llarg del segles (convertides en palaus, museus o ajuntaments), encara que la seua finalitat era defensiva contra l’assetjament dels cristians.

  Per últim, Robert Muñoz, documentalista gràfic de l’associació AD&D 4D i encarregat d’una part del treball tècnic de digitalització 3D d’aquestes torres ha comentat que “gràcies a Riberana hem aconseguit atresorar el patrimoni mitjançant tècniques pioneres i d’avantgardua. Estos projectes ens ajuden a recuperar els nostres trets d’identitat i ens enriqueixen a tots”.

  Cadascuna de les diferents torres àrabs exhibides han estat declarades Béns d’Interés Cultural (BIC). La digitalització de les torres de la Ribera és un projecte de la Mancomunitat de la Ribera Alta amb la col·laboració de Tursime Comunitat Valenciana. Aquest treball de digitalització s’ha realitzat mitjançant la tècnica de fotogrametria, l’elaboració dels models en 3D i la impressió a escala en polímer. Els models 3D de les torres s’han obtés amb milers de fotografies terrestres i aèries geolocalitzades efectuades amb drons. Així mateix, el model 3D resultant s’ha publicat en línia i guardat en un repositori digital de ‘Riberana’. A partir d’ell, s’han imprés models a escala en tres dimensions, juntament amb panells informatius en sistema braille i audiodescripcions per a millorar l’accessibilitat al patrimoni per part de totes les persones. La tipografia emprada i el fons obscur també faciliten la lectura. Els panells incorporen codis QR escanejables mitjançant un dispositiu mòbil.

  La Mancomunitat de municipis de la Ribera Alta ofereix un catàleg digital del patrimoni de la comarca a través de ‘Riberana’. Amb distints formats com les visites virtuals, els vídeos 360 graus, les fotografies panoràmiques i en 360 i també els models 3D es mostra la riquesa del patrimoni natural, arqueològic, bibliogràfic, museístic i immaterial dels municipis de la Ribera. ‘Riberana’ és el resultat de la participació de la Mancomunitat de la Ribera Alta al projecte Interreg Europe CD-ETA.

  L’exposició de les Torres de la Ribera poden visitar-se de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores, en la primera planta de l’edifici del mercat d’Algemesí.

  Pujar