elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcoi demanarà a la Generalitat la festivitat del 23 d’abril

  El Govern Municipal presentarem una moció en el pròxim Ple Ordinari de l’Ajuntament que serà el 3 de novembre per sol·licitar al Govern Valencià el canvi normatiu adequat perquè un dels festius autonòmics – mai el 9 d’octubre- puga destinar-se a incrementar com a festiu local i d’aquesta forma celebrar el dia de Sant Jordi.

  No obstant això, també proposarem que es mantinga la celebració de les Festes de Moros i Cristians en el cap de setmana més pròxim al 23 d'Abril. Atés l'interés de la ciutat en què aquestes festes se celebren en cap de setmana, sent dissabte el dia de l’entrada, diumenge el dia de Sant Jordi i dilluns el dia dels Trons.

  La Ciutat d’Alcoi porta una dècada de consens respecte al les festes en cap de setmana. Hi ha hagut un consens en el Consell Econòmic i Social on estan representades les entitats, empresarials, comercials, sindicats, partits polítics i altres col·lectius que han manifestat la necessitat de traslladar a cap de setmana la celebració de les nostres festes. L'any 2023 es va aprovar per unanimitat del Consell econòmic i social eixe canvi i sobretot per la totalitat dels grups municipals en un Ple Municipal màxim òrgan de representació ciutadana la celebració l'any vinent 2024 de les festes en el cap de setmana anterior al 23 d'Abril.

  Este canvi és causat per diferents motius que des del grup municipal socialista i altres col·lectius de la ciutat aconsellen la celebració de la trilogia en cap de setmana. Amb açò, incrementem la presència d'alcoians i alcoianes en la celebració de les seues festes patronals. Bé perquè treballen en altres ciutats, treballen en la mateixa ciutat d'Alcoi, però no puguen gaudir de les mateixes si no són festius locals o bé perquè es troben realitzant estudis. O també per no perjudicar processos productius d'empreses alcoianes que interromprien d'eixa manera la seua producció, facilitant amb el canvi a cap de setmana els horaris de moltes activitats econòmiques de la ciutat, com l'obertura a comerços i que beneficien del gaudi de les festes al personal que treballa en un sector tan important. Així mateix, millorar la presència de visitants de la comarca i de turistes d'altres destins, facilitar als músics de les bandes que participen de les festes la seua participació en aquestes, millorar els números de l'hostaleria a la ciutat que genera tanta ocupació en eixes jornades i també i perquè no dir-ho, l'increment de la pròpia venda de cadires per part de l’Associació de Sant Jordi per a les festes que s'incrementa quan es duen a terme en cap de setmana han influït en el fet que en diferents fòrums hi haguera una opinió per la qual la possibilitat de passar les festes a cap de setmana millora la celebració d'aquestes.

  No obstant això, també existeix una opinió lloable en determinat sector del món fester i de la mateixa ciutadania de la tristesa de no celebrar el dia de Sant Jordi amb una festivitat local. Cal destacar que quan les festes de Sant Jordi s'han celebrat al maig per la seua proximitat amb la Setmana Santa el dia de Sant Jordi no ha sigut festiu i mai hi ha hagut cap reivindicació al respecte fins al dia de hui. Tot i això, queda una decepció de no poder honrar al Patró de la ciutat per la qual també som internacionalment coneguts amb una sèrie d'actes que en dia laborable són difícils de celebrar.

  L’última postura és totalment raonable i pot conviure amb les festes en cap de setmana

  “Hem d’escoltar a la societat i hem de fer possible que el món de la festa puga celebrar la festivitat de Sant Jordi, al mateix temps que la trilogia es manté en cap de Setmana. Tal com vam dir, i ho demostrem en fets, aquesta nova etapa en el Govern Local serà una època en la qual destacarà el diàleg i escoltar a la ciutadania, ací tenim una mostra del que serà aquesta legislatura”, ha destacat el regidor de Festes Jordi Martínez Juan.

  Pujar