Castellano

El Premi Extraordinari Poble d'Albal 2021 recau en persones i entitats que han col·laborat altruïstament durant la COVID-19

El Premi Extraordinari Poble d'Albal 2021 recau en persones i entitats que han col·laborat altruïstament durant la COVID-19
  MÉS FOTOS
  El Premi Extraordinari Poble d'Albal 2021 recau en persones i entitats que han col·laborat altruïstament durant la COVID-19 - (foto 2)
  El Premi Extraordinari Poble d'Albal 2021 recau en persones i entitats que han col·laborat altruïstament durant la COVID-19 - (foto 3)

  L'Ajuntament d'Albal va reunir a bona part de la població entorn del lliurament del Premi Extraordinari Poble d'Albal emmarcat en la celebració del 9 d'octubre, passat divendres. L'alta distinció d'este 2021 ha estat molt repartida, recalant en col·lectius, empreses, entitats, serveis públics i persones que, per la seua lluita a favor de la salut pública, han contribuït a pal·liar els efectes de la Covid19. La proposta va elevar-se a la corporació per banda del regidor de Cultura, David Ramón, que rebia el suport unànime dels grups polítics representats en la població. El mateix edil va conduir l'acte, d'una manera molt emotiva i s'iniciava de la mà del trompetista de l'Orquestra Municipal de València Raúl Junquera, interpretant "You Raise me up" de Josh Groban i acompanyat de la seua filla Teresa que va recitar un fragment del "Principito". Tenia sentit la seua participació en l'esdeveniment, durant l'estat d'alarma tots dos isqueren cada dia al balcó de casa, per oferir música i poesia a la ciutadania, un fet que va viralitzar-se i va estar molt aplaudit. Agraït per la invitació i emocionat recordant tot allò que s'ha viscut, el músic albalenc va dir ser "una xicoteta peça de tots els músics que isquérem a les balconades, perquè la gent pogués continuar disfrutant de la cultura". La nit va comptar també amb la col·laboració de l'Escola Municipal de Teatre, que va interpretar fragments de Vicent Andrés Estellés, del Grup de Danses d'Albal La Murta i la Rondaia Arnadi.

  Persones i entitats per a la memoria

  "Estem ací per a retre homenatge a totes les persones i entitats que, en compliment del seu deure o pel seu caràcter altruista, tot posant en risc les seues pròpies vides, van fer front a la pandèmia ajudant al veïnat", així ho expressava l'alcalde Ramón Marí al seu discurs. En les condecoracions un ampli ventall. En primer lloc al personal sanitari que ha estat en primera línia de foc, herois i heroïnes que s'han jugat la seua vida en favor de la ciutadania. El cap d'intensius de la Fe, l'albalenc Ricardo Gimeno, va rebre el guardó relatant els moments difícils que les sanitàries i sanitaris han viscut als centres hospitalaris. "Encara que estem formats per afrontar este tipus de situacions ningú podia imaginar el que hem viscut amb la pandèmia. Personalment, no puc oblidar els ulls de por d'algunes de les persones del poble que han passat per l'hospital i que dissortadament no hem pogut salvar", confessava emocionat.

  Les entitats solidàries i de caràcter assistencial com ara Creu Roja, Càritas, els serveis d'emergència i les farmàcies també han obtingut el reconeixement municipal. No va faltar la menció especial per als agricultors locals, "quan va començar la crisi decidiren enfundar-se de solidaritat per protegir a la població, posant els mitjans que tenien al seu abast a disposició del consistori", valorava el primer edil. El llistat de premiats també inclou als empleats dels supermercats, tendes d'alimentació, repartidors de menjar i productes essencials, personal del transport, bancs i forns, que han treballat en condicions tan dures. Laura Sobrino, presidenta de l'Associació de Comerciants i Xicotets Empresaris (ACIXEA), va agrair el reconeixement destacant la importància que ha estat, per la resistència dels seus negocis, les ajudes econòmiques municipals així com el recolzament de la clientela local que han comprat a casa. Les costures que confeccionaren les primeres mascaretes artesanes quan el subministrament era escàs, van tindre el seu aplaudiment formal. En nom de totes elles, Susana Sánchez, replegava el premi assegurant que era molt bonic, el reconeixement a un treball bonic, il·lusionant i altruista que vàrem fer persones senzilles d'Albal, amb les nostres mans, temps, destresa i màquines de cosir per a fabricar 20.000 mascaretes que es repartiren per centres hospitalaris i entre els cossos i forces de seguretat per tal de protegir-los".

  El premi també va ser per a la Policia Local, Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, de l'UME i Protecció Civil A totes les empreses i comerços que han col·laborat d'alguna manera u altra amb la pandèmia, aportant productes i material EPI de manera gratuïta. En nom d'estos col·lectius el tinent de la Guàrdia Civil d'Alfafar-Catarroja Óscar Arenas replegava la distinció assegurant que "d'una tragèdia hem pogut extraure coses positives, com ara la col·laboració entre els cossos i, en especial, amb la Policia d'Albal, la sintonia i sinergies han estat meravelloses", va destacar.

  També foren reconeguts els serveis essencials municipals, els Serveis Socials, la Brigada d'Obres i el Departament de Comunicació que tal com decretava l'estat d'alarma, han tingut un paper fonamental, sense descans, ni confinament.

  "En un temps més esperançador, fruit de la mobilització social i dels diferents governs i institucions que plegats, estem fent front als danys col·laterals de la crisi sanitària que lluny de poder amb nosaltres ens ha fet traure forces per continuar bategant", concloïa el president de l'Executiu qui matisava que el reconeixement englobava a tot el poble, "pel vostre comportament durant els dies més durs, especialment durant el confinament que ens va parar i immobilitzar de sobte. Per descomptat, tot el poble inclou a les 12 veïnes i veïns que ens han deixat víctimes del Coronavirus", va subratllar l'alcalde qui no es va oblidar dels més menuts, "les xiquetes i xiquets hagueren de canviar les rutines educatives i entendre el que passava al món, des d'una finestra on només veien carrers buits i un poble en silenci". Per a Ramón Marí "formen part d'una generació que ha assumit amb maduresa el confinament, cantant, dibuixant i escrivint i que han comptat amb les noves tecnologies com a grans aliades".

  Pujar