3 de marzo de 2021 3/3/21

Josep Ochoa visita Sueca per iniciar una línia de col·laboració en el llegat de Virtudes Cuevas

  El director general de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, Josep Ochoa, ha visitat este dijous la capital de la Ribera Baixa per reunir-se amb l'alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit i el regidor de Cultura, Vicent Baldoví.

  El motiu de la visita ha estat engegar una línia de col·laboració per començar a treballar per complir la voluntat de la suecana Virtudes Cuevas, una republicana exiliada a França que va lluitar contra el feixisme durant la segona Guerra Mundial.

  Després d'haver-se reunit amb els membres del Fòrum Virtudes Cuevas, una associació que té per objectiu recuperar les lluites de les persones que s'oposaren a la barbàrie feixista, Ochoa ha volgut reunir-se també amb la màxima representant de l'Ajuntament de Sueca i amb el titular de Cultura per proposar-los participar i col·laborar en l'organització d'un acte en commemoració del naixement de Cuevas, que es celebra el proper 3 de febrer.

  En acabar la reunió, el regidor de Cultura, Vicent Baldoví, ha assenyalat que “per descomptat, el consistori està disposat a col·laborar en este acte d'homenatge a Virtudes Cuevas” i en este sentit ha afirmat que l'Ajuntament cedirà un espai municipal amb este fi i s'implicarà i participarà en este acte que es celebrarà al voltant de l'aniversari del seu naixement.

  D'altra banda, el director general s'ha interessat també per la casa de Virtudes Cuevas, un espai que la suecana va donar al consistori per convertir-lo en el museu de la Resistència i Deportació del Feixisme de Sueca “Virtudes Cuevas”.

  L'alcaldessa i el regidor de Cultura han acompanyat al titular de Responsabilitat Social, perquè poguera conéixer in situ quines són les condicions de la casa.
  Tots tres han coincidit que allò més idoni seria convertir l'espai en un museu, no obstant, este propòsit no seria viable, hui per hui. Segons assenyalen els tècnics l'espai no reunix, pel moment, les condicions òptimes per convertir-se en un museu. Entre d'altres inconvenients, un dels principals seria la manca d'accessibilitat a la casa i condicionar-la per fer-la accessible a persones amb mobilitat reduïda tampoc seria viable. Segons que expliquen els tècnics això significaria limitar molt l'espai museístic.

  Baldoví ha explicat que donat tots els inconvenients que presenta convertir la casa en un museu, la seua proposta passa per habilitar i condicionar la casa per convertir-la en un espai museístic dedicat a la figura de Virtudes Cuevas i a la resistència. El regidor ha avançat que l'objectiu és treballar per dotar-lo i moblar-lo perquè allí es puguen fer reunions, projeccions d'audiovisuals, tertúlies o conferències, entre d'altres coses i ha assenyalat que en el moment que estiguera tot enllestit, s'obriria baix sol·licitud. “Que esta casa estiga tancada, estem segurs, va molt en contra de la voluntat de Virtudes Cuevas i pensem que és millor anar fent xicotetes passes que mantenir-la així” ha afegit el titular de Cultura.

  “La nostra intenció és que tots els veïns de Sueca, així com tots aquells que ens visiten, coneguen qui va ser Virtudes Cuevas, què va fer i per quina causa ho va fer. No volem que tot això quede en el no res i la nostra idea és que allò comence, que puga obrir-se la casa i que puga utilitzar-se. El director general s'ha mostrat d'acord amb nosaltres i el que farem és fer xicotetes passes perquè aquella casa no estiga tancada com fins ara” ha conclòs l'alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit.

  Subir