Lunes 21 de Enero de 2019
Versión Clásica
Edición Provincia de Alicante
Cultura y Espectáculos -  palicante
06/06/2016 | elperiodic.com  

Benilloba es retroba amb els seus avantpassats a través del llibre d’una filla d’emigrants als Estats Units

imprimir
a mis favoritos
disminuir letra
aumentar letra
comentar

Més d’un centenar de persones van omplir dissabte el pati de les Escoles Velles de Benilloba per a assistir a la presentació del llibre de Camelia Doménech O’Connor, «Benilloba. La tierra de mis antepasados», filla de benillobers emigrats als Estats Units a principis del s.XX.

Els assistents van tenir l’oportunitat de reviure la història del municipi que l’autora ha recopilat a través de llibres, articles de diversos autors i de la seua pròpia investigació en geneaologia, que li han permés reconstruir la història de Benilloba i escriure-la des de la seua residència a Califòrnia.

La seua neboda, Mercedes Camps, ha sigut l’encarregada de dur a terme la traducció al castellà de l’obra que es va presentar dissabte i que està dividada en dues parts, una primera en la qual l’autora reconstrueix la història de Benilloba i una segona en què, Camelia, relata llegendes populars anècdotes, costums, folklore i fets històrics que recorda a través de les narracions de son pare i altres familiars.

El llibre recorda les cançons de batre, jocs i cançons infantils o la narració d’un miracle de S.Vicent que es contava per Benilloba a començaments del s.XX. Costums, vigents a principis del s.XX, elements de la cultura i folklore perduts hui en dia.

Al llibre també es pot trobar un llistat d’expressions i frases fetes, algunes d’elles encara es conserven, però altres han desaparegut i un gravat del poble de l’any 1943, a més de moltes imatges històriques on, molts dels veïns actuals han pogut reconèixer familiars i habitants de l’època.

L’autora va escriure el llibre com un exercici de memòria històrica de la seua Benilloba natal i amb l’objectiu que els seus descendents no perden la memòria dels seus orígens, com ella mateix esmenta al pròleg «el nostre major perill és perdre els orígens».

L’obra constitueix una imatge intacta que conserva l’emigrant de la seua terra i època. Els pares de Camelia, Rafael i Matilde, es van casar a Benilloba, encara que ràpidament van emigrar a Filadelfia, on ja va nàixer Camelia i va viure l’ambient dels benillobers emigrats al Estats Units, tema que ja ha sigut tractat en una investigació de l’historiador Enric Morrió i que va esdevenir una novel·la de mans de l’escriptor Joaquim Espinós.

Camelia Doménech O’Connor va estar present de manera virtual a la presentació del llibre a Benilloba amb un vídeo enregistrat especialment per a l’ocassió, que es va projectar al finalitzar de l’acte i que va finalitzar dient «Visca Benilloba!!».

Comparta este artículo
No hay comentarios en el artículo

Si deseas registrar tu nombre e imagen en los comentarios haz
click aquí
Publicidad
Publicidad
Publicidad
Publicidad
Publicidad
Publicidad
Opinión
18/01/2019 - Solo es una opinión, Ud. perdone
Manifestación en favor de la naranja / La extrema derecha
17/01/2019 - Reflexionando, que no es poco
Aprobar los presupuestos es un sí al bienestar
17/01/2019 - Camins de l´Alcora
Hogueras en la noche de San Antonio
Con el soporte de:
GV Conselleria Educació SEMPRE TEUA - La teua llengua

RSS elperiodic.com Alicante Provincia
Facebook elperiodic.comTwitter elperiodic.com
Amb la col·laboració de la Consellería d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. Generalitat Valenciana.

Aviso Legal | Política de Cookies | Publicidad | Correo: valenciaARelperiodicPUNcom

 
Versión Móvil