elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

Sant Joan de la Creu

    FOTOS
    Sant Joan de la Creu- (foto 1)

    Sant Joan de la Creu, trobador de Déu com a poeta, místic i reformador amb Santa Teresa de Jesús, és el màxim representant de la literatura mística castellana del segle XVI. Este frare menut d’estatura i gran com a persona i com a sant, ens parla de la lírica de Déu en els seus poemes tan bonics.

    Juan de Yepes, que era el seu nom civil, va nàixer a Fontiveros el 24 de juny de 1542 i va morir a Úbeda el 14 de desembre de 1591.

    En la festa de Sant Joan de la Creu, cal rellegir (els qui ja coneixem els seus poemes) o bé descobrir la seua poesia, que ens porta a l’expressió més alta de la seua unió amb Déu. Entre les seues obres més importants cal citar la Nit fosca, el Càntic Espiritual i la Flama d’amor viva. Sant Joan de la Creu va ser canonitzat pel papa Benet XIII el 27 de desembre de 1726.

    El també poeta i capellà mossèn Jacint Verdaguer, té este poema dedicat a Sant Joan de la Creu, que vull oferir a tots els qui voleu celebrar la festa d’esta gran místic castellà.

    “Hi ha al Carmel un gran verger,
    fresc, arbrat i floridíssim,
    se’l plantà un dia l’Altíssim
    qui a tu et vol per jardiner.
    Per sentir sa dolça flaire
    lo cel s’obria un matí.
    Vés a fer, mel, abellaire,
    que floreix lo romaní.

    Los Àngels són les abelles
    que posaran en ton cor
    la mel dolça de l’amor
    presa a les flors i poncelles.
    No les sents volar per l’aire
    murmurant un cant diví?
    Vés a fer mel, abellaire,
    que floreix lo romaní”

    A Borriana, com també al Desert de les Palmes i a València hi ha comunitats de Carmelites Descalços que continuen en el món de hui el carisma de pregària i de servici a l’Església, tal i com el v viure el gran místic castellà Sant Joan de la Creu.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir