17 de febrer de 2020 17/2/20
Per Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

Sant Joan de la Creu

  FOTOS
  Sant Joan de la Creu- (foto 1)

  Sant Joan de la Creu, trobador de Déu com a poeta, místic i reformador amb Santa Teresa de Jesús, és el màxim representant de la literatura mística castellana del segle XVI. Este frare menut d’estatura i gran com a persona i com a sant, ens parla de la lírica de Déu en els seus poemes tan bonics.

  Juan de Yepes, que era el seu nom civil, va nàixer a Fontiveros el 24 de juny de 1542 i va morir a Úbeda el 14 de desembre de 1591.

  En la festa de Sant Joan de la Creu, cal rellegir (els qui ja coneixem els seus poemes) o bé descobrir la seua poesia, que ens porta a l’expressió més alta de la seua unió amb Déu. Entre les seues obres més importants cal citar la Nit fosca, el Càntic Espiritual i la Flama d’amor viva. Sant Joan de la Creu va ser canonitzat pel papa Benet XIII el 27 de desembre de 1726.

  El també poeta i capellà mossèn Jacint Verdaguer, té este poema dedicat a Sant Joan de la Creu, que vull oferir a tots els qui voleu celebrar la festa d’esta gran místic castellà.

  “Hi ha al Carmel un gran verger,
  fresc, arbrat i floridíssim,
  se’l plantà un dia l’Altíssim
  qui a tu et vol per jardiner.
  Per sentir sa dolça flaire
  lo cel s’obria un matí.
  Vés a fer, mel, abellaire,
  que floreix lo romaní.

  Los Àngels són les abelles
  que posaran en ton cor
  la mel dolça de l’amor
  presa a les flors i poncelles.
  No les sents volar per l’aire
  murmurant un cant diví?
  Vés a fer mel, abellaire,
  que floreix lo romaní”

  A Borriana, com també al Desert de les Palmes i a València hi ha comunitats de Carmelites Descalços que continuen en el món de hui el carisma de pregària i de servici a l’Església, tal i com el v viure el gran místic castellà Sant Joan de la Creu.

  Pujar