elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L'Esquerra de Castelló aposta per un Ajuntament laic la pròxima legislatura

    Andrés Martínez, candidat a l'alcaldia de l'Esquerra de Castelló, ha volgut explicar les seues propostes per tal de separar clarament l'església de l'Ajuntament: “Ha arribat el moment de defensar la laïcitat com un dels valors centrals, constitutius i essencials, d'una societat democràtica que permet, precisament, garantir que la Ciutat siga de tots perquè no pot ser apropiada per ningú. La laïcitat mereix ser defensada constantment de totes aquelles persones que pretenen imposar-se sobre els quatre valors superiors del nostre sistema polític: la llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme. Això és el que des de l'Esquerra de Castelló defensarem a la pròxima legislatura a l'Ajuntament de Castelló”.

    En aquest sentit, l'alcaldable de l'Esquerra de Castelló ha volgut explicar que és la laïcitat: “Aprofitant la polèmica que va generar Juan Jose Perez Macián l'any passat quan va dir que la gent d'Esquerra Unida eren “Yihadistas Laicos”, cal explicar que la laïcitat no és ni una religió més ni una opció materialista, però tampoc s'ha de confondre's amb la mera aconfessionalitat o neutralitat de les institucions públiques. La laïcitat constitueix una ètica civil, universalista i independent de qualsevol confessió o ideologia. La laïcitat està pedagògicament oberta a totes les aportacions culturals, religioses, filosòfiques i científiques que siguen capaces de desenvolupar una reflexió critica i comparada, i d'aquesta forma resulten compatibles amb les exigències d'una ciutadania informada i responsable. Esperem que amb aquesta explicació ens evitem ara els exabruptes de Perez Macián”.

    Aprofundint en aquest sentit, el representant de la coalició d'esquerres ha volgut explicar que la seua és l'aposta per una societat plural, tolerant i democràtica, i que això passa obligatòriament per una societat laica: “Des de l'Esquerra de Castelló creiem que cal construir un teixit cívic fonamentat en els valors de la pluralitat, de la tolerància activa i del respecte democràtic per a totes i cadascuna de les opcions personals i socials que no intenten imposar-se per damunt de les altres. En aquest sentit, la laïcitat és la garantia de diàleg i d'intercanvi pacífic d'idees. És, per tant, juntament amb la justícia social i econòmica, garantia de pau civil en l'espai públic”.

    Per últim, Andrés Martínez ha volgut exposar algunes de les propostes que portaran a terme si tenen la capacitat de fer-ho: “El que nosaltres proposem és que l'Ajuntament de Castelló i els i les seues representants garantisquen un tracte real i autènticament igualitari, abstenint-se de qualsevol vinculació amb cap creença o entitat espiritual en particular, abstenint-se de participar en cap mena d'acte de culte, celebració, commemoració o festa que tinga un caràcter confessional específic, a excepció d'aquells representants públics que ho facen en virtut de la seua convicció de consciència i no en funció del seu càrrec públic. Igualment, volem que en cap inauguració d'obra pública o d'edifici es visibilitze cap creença determinada i que s'eliminen tots aquells símbols religiosos de les dependències municipals que no tinguen un especial valor artístic. També volem que l'ajuntament no subvencione cap acte religiós, ni faça inversions en patrimoni religiós si aquest no passa després a ser patrimoni públic. Per últim, volem regular les cerimònies civils d'acolliment de nounats i acomiadament als morts, i que tots els càrrecs públics prendran possessió dels seus càrrecs davant dels símbols de l'Estat, i no davant dels de cap religió determinada. Des de l'Esquerra de Castelló creiem que en cap cas aquestes propostes suposen cap atac a la religió sinó, molt al contrari, la garantia de què l'Ajuntament no es ficarà en qüestions de l'església ni a l'inrevés. Laïcisme és sinònim de respecte i democràcia”.

    Subir