elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Frederic Guerrero: «Els mètodes digitals poden ser un motor de renovació de la investigació en humanitats i ciències socials i cal perdre la por a utilitzar-los»

Frederic Guerrero: «Els mètodes digitals poden ser un motor de renovació de la investigació en humanitats i ciències socials i cal perdre la por a utilitzar-los»
    MÁS FOTOS
    Frederic Guerrero: «Els mètodes digitals poden ser un motor de renovació de la investigació en humanitats i ciències socials i cal perdre la por a utilitzar-los» - (foto 2)
    Frederic Guerrero: «Els mètodes digitals poden ser un motor de renovació de la investigació en humanitats i ciències socials i cal perdre la por a utilitzar-los» - (foto 3)

    La Universitat Jaume I ha celebrat la 27a edició de les Jornades de Foment de la Investigació en Ciències Humanes i Socials, que tenen com a objectiu crear un fòrum de debat on potenciar el treball conjunt i multidisciplinari, així com proporcionar un primer espai per als projectes de recerca de l’estudiantat de la Facultat.

    En la inauguració, el degà de la FCHS, Andreu Casero, ha incidit en la importància que tenen aquestes jornades per a reivindicar el paper de la investigació en els àmbits de les humanitats i les ciències socials, «unes investigacions amb qualitat i rigor que no sempre són reconegudes, i que contribueixen al benestar social i la configuració d’una democràcia de qualitat», ha assenyalat.

    A més, ha afegit que les jornades volen generar vocacions investigadores i donar un impuls a l’inici de la carrera dels joves investigadors i investigadores per la qual cosa s’ha creat una nova col·lecció de llibres anomenada «Emergents» que recull les millors comunicacions.

    A continuació, Frederic Guerrero Solé, professor agregat de la Universitat Pompeu Fabra i doctor en Comunicació Pública, ha abordat en la conferència inaugural els mètodes de recerca en humanitats i ciències socials.

    Guerrero ha afirmat que «cal trencar les barreres del coneixement per a generar nou coneixement» fent referència a la barrera cultural que habitualment separa les ciències i les lletres i que «limita la nostra mirada com a investigadors i investigadores». En aquest sentit, ha subratllat la utilitat que tenen les ciències socials en l’actual context de complexitat de fenòmens socials, la qual cosa suposa «un infinit d’objectes d’estudi que ens ha de dur a reflexionar i innovar en els mètodes de recerca», ha apuntat.

    Així, ha assenyalat que un bon investigador o investigadora és qui es fa bones preguntes i el mètode és una eina per a resoldre-les per això «no hem de casar-nos amb un mètode perquè limitarà les nostres preguntes, sinó que cal arriscar-se i trobar el millor i aprendre’l». Sobre aquesta qüestió, ha afegit que «els mètodes digitals poden ser un motor de renovació de la investigació en humanitats i ciències socials i cal perdre la por a utilitzar-los. No hem de pensar que no són per a nosaltres i que hi ha una barrera de coneixement», ha assegurat.

    Finalment, Frederic Guerrero també ha donat algunes referències d’eines i plataformes disponibles per a la comunitat investigadora com ara Anaconda o GitHub i ha reflexionat sobre nous escenaris que poden ser objecte d’investigació com ara TikTok o el metavers, sense perdre la mirada de l’àmbit de les humanitats i les ciències socials i adaptant també els mètodes clàssics a l’entorn digital.

    La sessió de matí s’ha completat amb dos tallers: un sobre com escriure treballs acadèmics en llenguatge clar, per part d'Iria da Cunha de la UNED, i un altre sobre recursos digitals per a les humanitats, a càrrec de Lidia Paris de la Biblioteca de l’UJI. A més, a la vesprada es realitzarà la presentació de comunicacions en línia.

    Subir