28 de febrero de 2021 28/2/21

Ali Brancal: “Plantejarem que el plenari rebutge el copagament sanitari”

    La portaveu adjunta de Compromís per Castelló, Ali Brancal, ha recordat avui que “el Reial Decret- Llei 16/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents per a garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut, estipula que els beneficiaris de 42 fàrmacs indicats per a pacients amb malalties cròniques o greus (processos cancerígens) hauran de satisfer el 10% del cost del medicament, amb un límit de 4'2 euros per recepta. Aquesta mesura és un clar exemple del copagament sanitari que s'imposa a totes les autonomies”.

    Per això, ha explicat Ali Brancal, “presentem una declaració institucional en la qual demanem instar el Govern Estatal a compensar econòmicament a les Comunitats Autònomes de totes les despeses derivades de la posada en marxa d'aquest Reial Decret. A més a més, també demanem al Consell de la Generalitat a adoptar mesures econòmiques que compensen el nou retall als drets dels pacients imposats des del Ministeri de Sanitat”.

    La representant de Compromís per Castelló ha informat que “entre els medicaments afectats es troben fàrmacs per al tractament de pacients amb càncer de mama (Afinitor, Tyverb), de renyó (Votrient), tumors cerebrals (Temodal). També contra la leucèmia, l'artritis reumatoide, per a tractaments de reproducció assistida o un sistema intrauterí anticonceptiu, entre altres. Són compostos cars. Així per exemple, un envàs de 168 comprimits d'Incivo de 325 mil·ligrams, per a l'hepatitis C crònica, costa 8.870,40 euros”.

    Finalment, Ali Brancal ha afegit que “aquestes mesures del Ministeri, a banda d'insolidàries, suposaran un cost addicional per a les autonomies, un cost que hauran de satisfer sense cap contraprestació per part de l'Estat”.

    Subir