elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Màrius Serra: ‘Aquesta última novel·la s'ha venut molt més que qualsevol de les anteriors’

Màrius Serra: ‘Aquesta última novel·la s'ha venut molt més que qualsevol de les anteriors’

    El filòleg, traductor, novel·lista i professional dels enigmes i els mots encreuats Màrius Serra (Barcelona, 1963) presenta a les 12:30 de hui a la 53 Fira del Llibre La novel·la de Sant Jordi (Ara Llibres), un relat paròdic de la societat literària barcelonina en el qual els escriptors de les obres més venudes són assassinats per un comando de poetes furiosos seguint les regles d'un joc de rol. Serra somiava amb aquest projecte des que va presentar la seua primera obra en la festa de Sant Jordi i “els lectors em confonien amb un llibreter. Estava clar que algun dia em venjaria. I la venjança és aquesta novel·la”, diu l'escriptor.

    L'acció de l'última novel·la de Màrius Serra transcorre en un període de temps que va des de les sis del matí a la mitjanit del dia de Sant Jordi, la festa de les roses roges i la literatura que converteix la ciutat de Barcelona en un gegantesc aparador al servei dels més variats egos del gremi de la ploma. Sant Jordi converteix els autors en línies de metro que han de passar cada hora per una llibreria o punt de venda diferent. Però els minuts passen molt lents quan un grup de poetes furiosos comença a matar a coneguts escriptors que tenen la sort d'estar en la llista dels més venuts i, per tant, són sospitosos d'haver venut la seua ànima al mercat. El propi Màrius Serra i el seu amic Oriol Comas es converteixen en personatges de la novel·la. Serra explica que “els assassins són identificats en aquesta novel·la a través de problemes de lògica que són la meua especialitat i la d'Oriol perquè som molt amics; ell és un especialista en jocs i per a entendre'ns funciona en la meua novel·la com una espècia de Pepe Carvalho”. El també periodista comenta que “he recorregut a la ironia i a la paròdia de la autoficció, tant dels meus personatges com de mi mateix, per a referir-me a les víctimes del comando de poetes furiosos que decideixen matar els autors que més venen per Sant Jordi com és el cas de Ruiz Zafón i Pilar Rahola” i comparteix l'anècdota que “es dóna la circumstància una miqueta còmica que aquesta última novel·la s'ha venut molt més que qualsevol de les anteriors, la qual cosa em converteix en 'assassinable'”. Així mateix, “he volgut tractar el text, sobretot el dialogat, com si es tractara d'un enregistrament en un lloc molt sorollós. Jugue al fet que el lector endevine a qui pertany cada frase”, afig.

    “Ens ha agradat tant l'experiència que ja estem preparant la segona novel·la de la sèrie, que continuarem dins de límits racionals per a seguir explorant territoris relacionats amb el joc”, avança l'escriptor.

    Des de la seua primera obra, Línea, Màrius Serra ha anat acumulant reconeixements i títols amb Farsa, Res no es perfecte a Hawaii, Plans de futur, entre altres novel·les, llibres de relats i assajos. Les seues creacions giren entorn de la literatura, la comunicació i el joc. Ha publicat més de deu mil mots encreuats, cinc mil articles, quinze llibres de narrativa i set de ludolingüística. És col·laborador de Catalunya Ràdio i La Vanguardia, i membre de la Secció Filològica de l'Institut d’Estudis Catalans.

    Subir