elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

"Els xiquets sempre ens reben amb una gran alegria i poder visitar-los a casa seua és molt més impactant per a tots"

"Els xiquets sempre ens reben amb una gran alegria i poder visitar-los a casa seua és molt més impactant per a tots"
  • La Ruta Toc Toc de Pallassospital té com a objectiu poder visitar 100 xiquets a casa seua el 2022

MÉS FOTOS
"Els xiquets sempre ens reben amb una gran alegria i poder visitar-los a casa seua és molt més impactant per a tots" - (foto 2)

Pallassospital ha llançat la campanya Ruta Toc Toc! fins al proper 6 de gener amb què espera recaptar els 22.000 euros que necessita per ampliar el seu programa de visites a xiquets que reben atenció mèdica a casa seua. La idea és que qualsevol persona puga ajudar a completar aquesta ruta amb què es pot col·laborar des de només un euro.

Cada euro donat en el marc d'aquesta campanya, l'ONG el convertirà en un pas. En aquest sentit, des de fa dos anys l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València i el General d'Alacant han incorporat els pallassos a algunes de les visites pediàtriques programades i el 2022 espera fer-ho també l'Hospital Clínic.

Sergio Claramunt, fundador de l'ONG i director artístic, ha informat que aquesta campanya consisteix a “poder visitar amb l'equip sanitari els menors que estan hospitalitzats a casa seva amb malalties avançades o oncològiques. És un repte que hem instituït per aconseguir assolir l'any que ve visitar 100 nens i nenes”. Actualment, visitem uns quatre nens cada mes i l'objectiu és poder arribar a deu nens al mes.

En el moment que els pallassos arriben a casa “fem igual que a l'hospital, toquem a la porta perquè ens donin el permís per poder entrar a l'habitació i sempre ens reben amb una gran alegria i poder visitar-los a casa és molt més impactant per a tots, per als menors que són als seus domicilis i no esperen la nostra visita, i per als pares és un gran alleugeriment proporcionar-los un estímul suplementari a la visita dels metges”.

Per als pallassos “no és el mateix visitar-los a l'habitació de l'hospital sinó entrar a la intimitat de la llar, és molt entranyable també per als artistes, són actuacions més llargues, el temps d'actuació i d'intervenció és molt més gran i personalitzat. Durant el trajecte cap a casa ens expliquen quina és la seva patologia i en quina situació es troba i ens fem una idea i ens coordinem per intervenir”.

Els beneficis d'aquest tipus de visites “a nivell psicològic i emocional que és el que nosaltres els aportem, és un impacte molt beneficiós, ja que de vegades troben en un estat una mica depressiu o trist i rebre els pallassos a casa seva és una cosa inesperat i els anima moltíssim. L'equip sanitari s'adona quan intervenim i tenen interès que els acompanyem perquè el tractament és totalment diferent, és molt més optimista i estan esperant poder incloure'ns a les seves visites la quantitat més gran de vegades”.

L'ONG Pallassospital ha rebut el Premi d'Honor de les Arts Escèniques 2021, cosa que en paraules del director “ha estat molt emocionant i emotiu. Estem encantats que el gremi ens hagi reconegut com a veritables professionals. Treballar en un hospital és també un fet artístic, portem cultura a l'hospital, l'art ha de curar sinó no és art i aquí hi ha el clown recolzant amb tots els recursos i adaptant-se a les característiques que es troba en un hospital”.

Sergio Claramunt ha posat en valor la feina dels artistes de l'ONG als hospitals, ja que “no tens la platea plena però quan aconsegueixes un somriure d'un nen és com si aconseguissim fer riure tota la platea i portar-nos una gran ovació” .

Andrés Piolatti, metge responsable del programa d'atenció domiciliària pediàtrica de l'Hospital Clínic de València, ha destacat que aquesta iniciativa sorgeix després d'una experiència que sí que es va veure l'efecte màgic positiu de la intervenció dels pallassos a casa quan el nen està hospitalitzat al seu domicili”.

A més, el pediatre ha traslladat que “hi ha diferents estudis que han demostrat que el riure, l'humor, la música tenen un impacte molt positiu en la salut emocional del nen hospitalitzat. I ens permet apropar-nos més al pacient, humanitzar l'assistència i apropar-nos a l'objectiu d'atenció integral que tant defensem”.

Pels metges, arribar a casa del pacient acompanyats dels pallassos, “ens facilita molt la intervenció, es relaxen les tensions i el nen canvia d'actitud, cosa que ens ajuda a valorar millor els símptomes i modular els tractaments”.

"El benefici principal és poder abordar la salut d´una manera integral i sobretot en l´aspecte emocional, que és el que aconsegueixen els pallassos a casa, que sempre treuen un somriure i que el nen col·labori i això és fonamental en pediatria".

Pujar