elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dissabte arranca la desena edició de la Ruta Sana

Dissabte arranca la desena edició de la Ruta Sana

    La regidora de Prestacions Sanitàries, Cristina Suñer, ha presentat este migdia la desena edició de la Ruta Sana. Suñer ha assenyalat que “continuem treballant en prevenció, una tasca fonamental en la nostra regidoria. I la novetat d’enguany és que comptem amb la col·laboració d’atenció primària, cosa que facilita que la Ruta Sana puga ser prescrita pels metges i deixe de ser una eina només preventiva, per passar a ser també una eina terapèutica.”

    Enguany, igual que a l’edició anterior, la Ruta Sana mantindrà els 4 dies d’itineraris guiats, amb un monitor que marcarà els límits i necessitats dels participants, i els guiarà en els treballs d’estirament. Seran dimarts, dimecres, dijous i dissabte. Dos d’ells es dedicaran a fer rutes cardiosaludables i pneumosaludables, i dos a rutes preventives.

    En aquesta edició s’han eliminat algunes rutes i se n’han redissenyat altres en funció de l’acceptació i les preferències mostrades pels usuaris de les edicions anteriors. Estes rutes, dissenyades inicialment a partir de l’assessorament de metges internistes, cardiòlegs i pneumòlegs de l’Hospital Lluís Alcanyís, estan adaptades als diferents perfils d’usuaris.

    La Ruta Sana començarà el proper dissabte tres de febrer i finalitzarà el 31 de desembre, tot i que es farà una parada durant els mesos de més calor. Per tant, els dies festius i durant juliol i agost el servei no estarà disponible.

    Aquest dissabte a les 10 del matí, després de la presentació de la Ruta Sana i dels monitors que s’encarregaran de portar a terme aquesta edició, es donarà el tret de sortida amb una ruta especial. En finalitzar el recorregut, els participants que ho desitgen podran omplir la fitxa d’inscripció al punt que hi haurà col·locat a la pista de patinatge entre l’Institut Simarro i el pont Beata Inés. Els primers cinquanta inscrits seran obsequiats amb un bastó excursionista, gentilesa de l’empresa Quatre Fulles.

    La regidoria ha dissenyat uns fullets informatius de la Ruta Sana que es podran trobar en totes les instal·lacions esportives, Casa de Cultura, Casa de la Joventut, Casa de la Dona, Centres de Salut, Hospital Lluís Alcanyís i Ajuntament, i que els monitors repartiran en mà pels llocs on la gent acostuma a caminar.

    Estes són les 3 modalitats de rutes dissenyades:

    RUTA NEUMOSALUDABLE:

    És una ruta pensada per a malalts amb MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) i símptomes (dispnea). Qualsevol MPOC amb dispnea i amb grau d’obstrucció la pot fer. Els malalts limitats intensament per dispnees classe 3 o 4 estarien exclosos. Els pacients portadors d’O2 portàtil hauran de consultar-li-ho al seu metge.

    Ruta Nº1 “PASSEIG DEL FERROCARRIL”: té inici en l’Estació de Renfe i va fins al C. Bruno Lomas. Retorna pel mateix camí fins a Renfe i continua fins al Pont Beata Inés, per retornar novament a Renfe. La seua durada aproximada és de 45 minuts.

    RUTA CARDIOSALUDABLE:

    Es tracta d’una ruta plana, ideal per a tot tipus de persones tant si tenen patologies cardíaques com si no. És perfecta per aquelles persones a què se’ls acaba de donar l’alta per una malaltia cardíaca.

    Ruta Nº2 “PLA DE LA MESQUITA”: el recorregut discorre per Renfe fins darrere de la plaça de bous, el túnel d’Hinojosa, el polígon cap al col·legi de Pla de la Mesquita, l’Escola d’Idiomes i, de nou, la plaça de bous. La seua durada aproximada és de 60 minuts.

    RUTES PREVENTIVES:

    Estes rutes estan dissenyades per a persones que, almenys, són capaces de pujar 2 pisos per les escales sense problemes. Hi ha 4 rutes previstes:

    Ruta Nº3 “MURALLES DE LLEVANT”: s’inicia el recorregut a Renfe, baixada de l’estació, Albereda Jaume I, jardí del Bes, carrer Sant Pasqual, muralles de Llevant, Sant Josep, centre de salut l’Espanyoleto, i acaba a Renfe. Té una durada aproximada de 60 minuts.

    Ruta Nº4 “CALVARI ALT”: eixida des de l’estació de Renfe, cap a la banda de darrere de la plaça de bous; continua pel Jardí de Bes i continua pel carrer de San Pasqual en direcció al Calvari Alt. Té una durada aproximada de 60 minuts.

    Ruta Nº5 “CASTELL 1”: s’inicia a Renfe, va per la pujada de l’estació fins a l’Espanyoleto (punt d’arreplegada de gent), i per l’Ermita de Sant Josep fins al Castell. Es retorna pel mateix camí. Té una durada aproximada de 70 minuts.

    Ruta Nº6 “CASTELL II”: s’inicia al centre de salut de l’Espanyoleto, continua pel grup les Santes, la nevera, la cova de les Gotetes, la cova Lleons fins la porta del Castell. Té una durada aproximada de 40 minuts.

    INSTAL·LACIONS MUNICIPALS CARDIOPROTEGIDES

    Sunyer també ha comentat que, a dia de hui, la regidoria de Prestacions Sanitàries ha instal·lat un total de 7 desfibril·ladors. Protegint amb aquest sistema de primers auxilis totes les instal·lacions esportives municipals: el pavelló Francisco Ballester, el pavelló de Vòlei i els camps de futbol La Murta i Paquito Coloma; a més dels tres que hi ha col·locats a punts estratègics de la ciutat com el castell, la Casa de Cultura i l’ajuntament.

    També ha anunciat que està en marxa la col·locació d’aparells desfibril·ladors al museu de l’Almodí i al museu La Casa de l’Ensenyança, i que, per aquest any 2018, també tenen previst dotar l’EPA.

    Sunyer ha reiterat la importància de dotar totes les instal·lacions amb aquestos aparells, per tal de poder garantir una ràpida intervenció en cas de parada cardíaca. Així com de tenir gent formada que els sàpiga utilitzar. “Aproximadament el 25% dels treballadors d’aquest Ajuntament ja ha rebut formació i està capacitat per utilitzar un DEA (desfibril·lador extern automàtic). Per aquest any tenim previstes 4 noves edicions de formació (una per trimestre) per tal de fer augmentar aquest percentatge.”

    Pujar