elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Bussejadors voluntaris netegen els fons marins de Xàbia i Tabarca

Bussejadors voluntaris netegen els fons marins de Xàbia i Tabarca
  • La primera jornada conclou amb 4.500 quilos de residus retirats de l'entorn marí en més de 30 punts d'Espanya

MÉS FOTOS
Bussejadors voluntaris netegen els fons marins de Xàbia i Tabarca - (foto 2)

La nova campanya de neteja de fons marins convocada per la Xarxa de Vigilants Marins ha començat aquest dissabte amb una elevada participació de submarinistes voluntaris que, repartits per 17 enclavaments de tota la costa nacional, dels més de 30 en els quals intervenen al llarg del cap de setmana. En total, són quasi dos mil voluntaris de tot el país, que en aquests dos dies conjuminen esforços per a retirar residus dels fons marins de manera simultània. Només en la jornada de hui, han aconseguit extraure més de 4.500 quilos de fems marins

Per seté any consecutiu, hui ha donat principi la Gran Neteja Internacional de Fons Marins en 17 dels més de 30 enclavaments en els quals els bussejadors voluntaris de la Xarxa intervenen aquest cap de setmana. Fins al moment, només en la jornada de hui, han sumat més de 4.500 quilos de fems que han aconseguit extraure dels fons aquàtics. Entre els residus retirats abunden les arts de pesca, especialment perilloses per a la fauna aquàtica, metalls, envasos, i fins a han trobat, com a elements anecdòtics, artefactes pirotècnics, carros d'hipermercats i seients de llanxes.

En aquesta ocasió, la Xarxa de Vigilants ha aconseguit mobilitzar a quasi dos mil voluntaris, que realitzaran les seues actuacions a Andalusia, Astúries, Canàries, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia, Múrcia, País Basc, Illes Balears i Melilla. A ells se sumen uns altres de Colòmbia, el Brasil, el Perú, Cuba i el Marroc.

La Gran Neteja Internacional de Fons Marins és factible gràcies a la implicació personal dels més de mil bussejadors que integren la Xarxa de Vigilants Marins. Aquesta Xarxa és una iniciativa de l'ONG Oceánidas composta majoritàriament per submarinistes que, de manera voluntària, s'involucren en la conservació de les espècies lligades a la mar a través de labors de protecció, investigació i divulgació del medi marí. En les seues actuacions, com és el cas d'aquesta neteja conjunta de fons, l'organització compta amb el suport de l'Associació Espanyola de Fems Marins (AEBAM) i l'Associació Abocats Zero.

A més, per al desenvolupament d'aquesta acció ambiental, la xarxa de Vigilants compta amb la col·laboració de Phergal Laboratoris, Dr. Tree i Nivea.

CIÈNCIA CIUTADANA

Tots els residus retirats pels Vigilants Marins, tant en el fons de la mar com en la superfície de la costa, són categoritzats i registrats en una aplicació mòbil. Les dades obtingudes en cada campanya s'incorporen a la de ciència ciutadana de ‘1m2 per les platges i les mars’ del Projecte ALLIBERA i s'integraran en la base de dades del Ministeri per a la Transició Ecològica. Per a això, s'empra l'aplicació mòbil MARNOBA, desenvolupada per l'Associació Abocats Zero i KAI Marine Services, una plataforma que recopila, emmagatzema i mostra informació sobre els fems marins de les costes espanyoles. D'aquesta manera, s'aconsegueix informació que permet adquirir un major coneixement de la tipologia de residus que apareixen en el medi marí, sobre el seu origen i vies preferents de transport i deposició.

ALIMENTS A CANVI DE FEMS I SUPORT A DONES REDERAS

A més, la Xarxa de Vigilants manté un acord amb Pescanova perquè aquesta empresa done aliments de la seua producció a FESBAL, la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments. La quantitat d'aliments es computarà a raó dels quilos de residus que retiren els bussejadors de la Xarxa de Vigilants, la qual cosa suposa un al·licient més per als voluntaris, la labor dels quals no sols beneficia ara al medi ambient, sinó també, de manera directa, a les persones més desfavorides.

D'altra banda, els bussejadors tornaran a recollir els residus amb xarxes fabricades artesanalment per un grup de dones del País Basc, a partir de restes de xarxes abandonades en la mar i recuperades pels Vigilant Marins. Gràcies a un projecte de col·laboració entre aquestes dones i la Xarxa de Vigilants, amb suport del Projecte Allibera, les artesanes poden mantindre unes condicions dignes de treball donant una nova vida a aquestes arts, que ara serveixen per a "pescar" plàstics i altres fems. Està previst que aquest projecte s'estenga a altres comunitats.

EDUCANT ALS MÉS XICOTETS

La involucració dels més joves és un dels objectius de la Xarxa, des de la qual es fomenta la figura del “Pequevoluntario”, xiquets i xiquetes que participen en la neteja de les platges mentre els submarinistes retiren fems dels fons.

Participar directament en les activitats de neteja suposa per als xicotets una gran lliçó d'educació ambiental. A més, com és habitual, s'oferiran tallers de conscienciació en bona part dels enclavaments on tenen lloc les actuacions, dirigits a tots els participants.

NETEGES DE FONS A XÀBIA I TABARCA

Aquest dissabte s'han celebrat dos de les quatre neteja de fons que els Vigilants Marins han organitzat aquest cap de setmana a la Comunitat Valenciana.

A Xàbia, concretament a la Platja de l'Arenal, la neteja de fons marins ha estat protagonitzada per 15 bussejadors del Club Capità Bus, que han començat la seua activitat a les 9 del matí. El resultat, uns 70 quilos de residus de tota mena que han aconseguit retirar dels fons marins. Entre ells, un ancora d'uns 50 quilos, amb la seua corresponent cadena, l'escala d'una embarcació i nombroses cordes, envasos de vidre i plàstics. Destaquen, a manera de curiositat, diverses botelles de xampany i de cervesa sense obrir, un pitxer de cristall per a còctels i roba interior femenina.

Per part seua, els membres de Scuba Elx, encarregats de la neteja de fons marins prevista per a hui a l'Illa de Tabarca, han aconseguit extraure de l'entorn marí uns 40 quilos de residus de diversa índole, entre els quals destaquen, pel seu poder contaminant i per l'anecdòtic, dues baines de focs artificials. En aquesta actuació han participat vint bussejadors.

També estava prevista una neteja marina a Torrevieja (Alacant), per part dels bussejadors voluntaris de C.A.S. BuZeo Torrevieja i Plataforma Petjades Verdes, encara que l'activitat ha hagut de ser cancel·lada davant la previsió de mal temps.

Demà diumenge arribarà el torn per als voluntaris del Club Polpeter, que se submergiran en la Cala El Racó de Calp, per a extraure d'allí tots els residus que troben al seu pas.

Pujar